Přísloví a vysvětlení jejich významu
Text dotazu
přísloví a jejich vysvětlení významu
Přesná formulace dotazu: prosím o vysvětlení významu přísloví- KDO CHCE PSA BÍT,HŮL SI VŽDY NAJDE.
JABLKO NEPADNE DALEKO OD STROMU.
LÁSKA HORY PŘENÁŠÍ.
KDO RYCHLE DÁVÁ, DVAKRÁT DÁVÁ.
KOMU SE NELENÍ, TOMU SE ZELENÍ.
KDO SE SMĚJE NAPOSLEDY, TEN SE SMĚJE NEJLÍP.
PÝCHA PŘEDCHÁZÍ PÁD.
NECHVAL DNE PŘED VEČEREM.
KDO POZDĚ CHODÍ SÁM SOBĚ ŠKODÍ.
KAŽDÝ CHVILKU TAHÁ PILKU.
DOBRÁ RADA NAD ZLATO.
LEPŠÍ VRABEC V HRSTI, NEŽ HOLUB NA STŘEŠE.
STRACH MÁ VELKÉ OČI.
RÁNO JE MOUDŘEJŠÍ VEČERA.
POD SVÍCNEM BÝVÁ NEJVĚTŠÍ TMA.
CHYTŘEJŠÍ USTOUPÍ.
PRÁCE KVAPNÁ MÁLO PLATNÁ.
Odpověď
Dobrý den,
v archivu Ptejte se knihovny najdete několik odpovědí na význam přísloví. Když zadáte do políčka vyhledat slovo „přísloví“, dostanete seznam odpovědí na toto téma, např:
*http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/prislovi-1/?searchterm=kdo pozdě
* Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí, upozorňuje, že kdo nepřijde včas, nemusí již získat to, co chtěl či očekával. Přísloví s obdobným významem jsou: kdo dřív přijde, ten dřív mele; kdo dřív do mlýna nese, tomu dříve melou; který vody nejprve dojde, tu pije; pozdní hosti jedí kosti; kdo zaváhá, nežere; kdo za stolem jídlo zmešká, Bohu ho není žel.
*http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/prislovi-2/?searchterm=přísloví
*http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/kag503/prislovi/?searchterm=přísloví
*http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/pozde-bycha-honiti/?searchterm=přísloví
Pokud Vás zajímají významy přísloví, vřele vám doporučujeme tyto knihy:
*FUČÍK, Bedřich. Zakopaný pes, aneb, O tom, jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví, pořekadla a přísloví.  4. vyd. Praha : Albatros, 2009. 245 s. ISBN 978-80-00-02422-6.
*JÍLEK, František. Vtipná čeština. Vyd. 3. Praha : Mladá fronta, 1967. 314 s.
*KUCHAŘ, Jaroslav. Čeština všední i nevšední : 4. výběr jazykových koutků Čs. rozhlasu z dialektologie, frazeologie a onomastiky. 1. vyd. Praha : Academia, 1972. 489 s.
*LOUCKÁ, Pavla. Zahrada ochočených slov : jazyková zákampí. 1. vyd.. Praha : Dokořán, 2007. 188 s. ISBN 978-80-7363-106-2.
*NOVOTNÝ, Michal. Zákulisí slov. Vyd. 1. Praha : Motto, 2003. 129 s. ISBN 80-7246-162-1.
*NOVOTNÝ, Michal. Zákulisí slov podruhé. Vyd. 1. Praha : Motto, 2004. 232 s. ISBN 80-7246-256-3.
*NOVOTNÝ, Michal. Zákulisí slov do třetice. Vyd. 1. Praha : Motto, 2006. 193 s. ISBN 80-7246-304-7.
*STYBLÍK, Vlastimil. Tajemství slov.  1. vyd. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2006. 175 s. ISBN 80-7235-336-5.
*ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. 4.vyd. v nakl. Academia 2. Praha : Academia, 2000. ISBN 80-200-0824-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 11:00
Anonym píše:
Středa 15.04.2015 19:13
co znamená?KDO RYCHLE DÁVÁ, DVAKRÁT DÁVÁ.
PSK - admin píše:
Pondělí 20.04.2015 11:18
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz naleznete v archivu služby na stránce: http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/kdo-rychle-dava-dvakrat-dava
Abc píše:
Neděle 11.09.2016 16:54
Co znamená prislovi: ,,Když se štěstí únaví, sedne i na vola" dekuji
PSK - admin píše:
Úterý 13.09.2016 15:34
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz naleznete v archivu služby na stránce: http://www.ptejteseknihovny[…]testi-unavi-sedne-i-na-vola
Anonym píše:
Neděle 26.11.2017 09:43
co znamená sejde z očí,sejde z mysli...?
PSK - admin píše:
Pondělí 27.11.2017 18:57
Dobrý den,
přísloví "sejde z očí, sejde z mysli" se vyskytuje v mnoha knihách o příslovích, ale v žádné jsme nedohledali nějaké další vysvětlení. Patrně je to z důvodu, že toto přísloví neskrývá žádné sdělení mezi řádky, ale je třeba mu rozumět v tom smyslu, jak je napsáno. Čili pokud nikoho nevidím, nepotkávám a není vystaven kontaktu s námi, pak na něj také tak intenzivně nemyslím, neboť se nepřipomíná naším smyslům, takže na danou osobu vlivem času postupně zapomenu a dosavadní zkušenost se překryje zkušenostmi novými.
ZDROJE:
https://psychologie.cz/co-na-nas-vedi-slova/
ČERMÁK, Josef, ed. a HELLEROVÁ, Kristina, ed. Slovník latinských citátů: 4328 citátů s českým překladem a výkladem. Vyd. 2. Praha: Knižní klub, 2010. 543 s. Universum. ISBN 978-80-242-2745-0.
STEJSKAL, Miloš, ed. 100 ilustrovaných přísloví v češtině, ruštině, němčině, angličtině, francouzštině, španělštině a latině. 1. vyd. Praha: Lidové nakladatelství, 1987. 125 s.
Simona píše:
Neděle 28.10.2018 15:44
Dobrý den, co znamená přísloví Ocas ničím nenahradíš
PSK - admin píše:
Úterý 30.10.2018 10:54
Dobrý den,
přísloví sice existuje, ale vysvětlení jsme nenašli. O významu se můžeme jen domnívat: některé věci prostě nenahradíš, všechno nahradit nelze (např. rodičovská láska apod.).
Anonym píše:
Neděle 11.11.2018 18:39
Dobrý den co znamená za přísloví: Kdo neděje ten nesklízí? Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 12.11.2018 15:19
Dobrý den, domníváme se, že přísloví má podobný význam jako ' kdo nepracuje, ať nejí' nebo-li, jak pravila teta Kateřina v Saturninovi, 'bez práce nejsou koláče'.
Ten, kdo nic nedělá, nic nemá, nic se mu neurodí, nic nevypěstuje, nic si nevydělá... (Ale existuje také přísloví 'kdo nic nedělá, nic nezkazí').
Helena píše:
Pátek 11.12.2020 15:48
Myslím, že jde o překlep nebo chybu. Kdo NESEJE, nesklízí. Význam je vysvětlen správně.
Radek Závodný píše:
Pátek 11.01.2019 09:21
Chodidla člověka tvoří
PSK - admin píše:
Středa 16.01.2019 12:55
Dobrý den,
je nám líto, ale přísloví či citát "Chodidla člověka tvoří" ani spojení jemu podobné se nám nepodařilo nalézt. Hledali jsme v publikacích, které máme k této tematice v Národní knihovně ČR k dispozici, i na internetu. Mohlo by nám pomoci, pokud bychom měli více informací, kde jste se například s tímto spojením setkal/a, zda také není možné, že by formulace byla trochu jiná. Pak se můžeme pokusit hledat dále.
Marie píše:
Pátek 21.06.2019 20:20
Dobrý den, co znamená přísloví Ne všichni ptáci jsou páv nebo orlice? Předem děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 24.06.2019 11:45
Dobrý den,
přísloví "Ne všichni ptáci jsou páv a [aneb] orlice" je vysvětleno již např. v publikaci z konce 19. století [Funtíček 1889, s. 91]. Publikace zde dává rady rodičům a využívá např. "..některé osvědčené zkušenosti, jež již po po tisíce let v našich příslovích jsou uložena. "Ne z každé rudy bývá zlato," "Ne všichni ptáci jsou páv aneb orlice" a tak podobně ne z každého dítka bude výtečník. Proto by pošetile jednali rodiče, kteří by ze svého syna mermomoci chtěli mít více, než duševní síly jeho stačí. A jsou tací rodiče, zvláště zámožní. Mají-li peněz dosti na potřebný náklad, dají synka "studovati", ať má schopnosti či nemá, musí z něho býti "pán!" Nebohý synek, nabohá kapsa rodičů! V některém řemesle mohl třeba zdárně působiti, kdežto ve studiích mnoholetých ztratí mnoho času a bývá - "budiž k ničemu!"
Zdroje:
FUNTÍČEK, Jan. Listy vychovatelské, kteréž otcům a matkám napsal Jan Funtíček. Brno: Papežská knihtiskárna benediktinů rajhradských, 1889-1891. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:b1fd3f56432f6b3b9d1798459293ac42
Na adrese https://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/view#1561141233248627 byl vložen komentář k položce 'Přísloví a vysvětlení jejich významu'
Marie píše:
Pondělí 24.06.2019 12:09
Děkuji moc za odpověď!
Holanová Monča píše:
Pátek 06.11.2020 08:45
Dobrý den,co znamená "každý chvilku tahá pilku" ?
PSK - admin píše:
Pátek 06.11.2020 14:29
Dobrý den,
přísloví „Každý chvilku tahá pilku“ znamená: jednou jsi dole a jednou nahoře, sláva netrvá věčně, apod.
Zdroje:
*KUKAL, Petr a KUDLIČKOVÁ, Jana. Říkejme si přísloví: náměty pro využití přísloví a říkanek k rozvoji myšlení dětí od 4 do 8 let. Praha: Portál, 2010. s. 61. ISBN 978-80-7367-731-2. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:3c9fcc90-93c7-11e7-8167-005056825209
*https://skolaposkole.cz/test/vyznam-prislovi – test na význam přísloví
Renata píše:
Středa 09.03.2022 15:00
Dobrý den,
Jaký původ má přísloví "Podej mu prst, chytne se celé ruky"?
Předem děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Pátek 11.03.2022 09:35
Dobrý den,
dle dostupných publikací má přísloví „Podej mu prst, chytne se celé ruky“ (a jeho varianty) původ v latinských příslovích (citátech) dochovaných ve středověkých sbírkách. Tato pak přešla do jazyků románských a germánských; do češtiny přísloví přecházela zpravidla z prostředí germánského nebo latinského. U Vámi hledaného přísloví by se mohlo jednat o podobu latinského „Cum servo nequam palmus datur, accipit ulnam“ (doslovně přeloženo jako: Když se darebnému sluhovi/otrokovi podá dlaň, vezme si loket).
Pořekadla s obdobným významem nalezneme i v jiných evropských jazycích, blízko z hlediska použití konkrétních slov má k české verzi například italské „Se gli dài una mano, si prende anche il braccio“ (doslovný překlad: Jestli mu podáš dlaň, vezme také ruku). Například v anglickém jazyce je přísloví stejného významu zasazené do kontextu délkové míry: Give him an inch and he´ll take a yard.
V českém jazyce má toto přísloví mnoho podob, dle sociolingvistické studie Franze Schindlera z roku 1996 patří k příslovím, která mají mezi lidmi nejvíce variant (uvádí 96 variant). Josef Dobrovský na počátku 19. století v jednom z prvních českých paremiologických pojednání (Českých přísloví sbírka) předkládá dvě verze: „Podáš-li mu prstu, ujme tě za celou ruku“ a „Ukáže-li mu prst, sáhne po ruce“.
Širší (a dosud jediný) přehled verzí přísloví a jejich výskyt ve starší literatuře je k dispozici ve dvojdílné publikaci Václava Flajšhanse Česká přísloví z let 1911-1913.
Zdroje:
FLAJŠHANS, Václav: Česká přísloví, část 2. O-Ž, 1913, s. 303, 304.
SCHINDLER, Franz. Sociolingvistické, paremiologické a paremiografické výsledky empirického výzkumu znalosti přísloví (Na základě anket 316 informátorů z Čech a Moravy). Slovo a slovesnost, 1996, s. 264-282, dostupné online: http://sas.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3693.
BITTNEROVÁ, Dana. Česká přísloví, soudobý stav konce 20. století. Praha: Karolinum, 2003, s. 30.
DOBROVSKÝ, Josef. Spisy a projevy. Českých přísloví sbírka. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1963, s. 80, s. 148.
https://www.prateleitalie.e[…]syntaktickych-struktur.html
Renata píše:
Neděle 13.03.2022 11:20
Dobrý den,
prosím o etymologický původ přísloví "Nedráždi hada bosou nohou"?
Předem děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Středa 16.03.2022 15:22
Dobrý den,
etymologii přísloví „Nedráždi hada bosou nohou“ jsme v dostupných publikacích ani internetových zdrojích nenalezli. Had jako metafora zla či nebezpečí je častěji uváděn v odlišném kontextu v příslovích: „Hřát si hada na prsou“ či „Od včely pochází med, od hada jed“ aj.
Při hledání původu by mohl být nápomocný výklad anglické podoby „Let sleeping dogs lie“; ta pravděpodobně vznikla z prosté zkušenosti s nevypočítatelností psů ve chvílích, kdy jsou vyrušeni. Můžeme se domnívat, že česká verze přísloví má obdobné kořeny.
Zdroje:
FLAJŠHANS, Václav: Česká přísloví, část 1. A-N, s. 233-238.
KUKAL, Petr a KUDLIČKOVÁ, Jana. Říkejme si přísloví: náměty pro využití přísloví a říkanek k rozvoji myšlení dětí od 4 do 8 let. Praha: Portál, 2010. s. 62. ISBN 978-80-7367-731-2.
What´s the meaning of the phrase ´Let sleeping dogs lie´?, dostupné online: https://www.phrases.org.uk/[…]/let-sleeping-dogs-lie.html
https://dictionary.cambridge.org/[…]/let-sleeping-dogs-lie
https://www.theidioms.com/let-sleeping-dogs-lie/
Služba PSK
Jitka Sedláčková píše:
Středa 30.11.2022 21:21
Prosím o příklady k přísloví pod svícnem je největší tma. Děkuji
PSK - admin píše:
Středa 07.12.2022 10:12
Dobrý den,
význam přísloví "pod svícnem bývá největší tma" je možné vysvětlit jako nepravosti se dějí nejčastěji tam, kde bychom to nejméně čekali nebo nedostatky bývají často tam, kde se to nejméně čeká.
Použité zdroje:
* MRHAČOVÁ, Eva, PLESNÍK, Lukáš, KUPCEVIČOVÁ, Jelena a VAIDA, Viktoryia. Východoslovanská přísloví a pořekadla v pohledu od češtiny. Ostrava: University of Ostrava, 2017. S. 101. ISBN 978-80-7464-958-5. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:33a1ff25-6492-4604-b2db-efdc88a07804
* Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR - https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=sv%C3%ADcen
* https://skolaposkole.cz/prijimaci-zkousky-ss/prislovi
Služba PSK
Michal Vorel píše:
Středa 29.03.2023 15:29
Zdravím, rád bych se zeptal na přísloví, které sám chápu, ale nejsem ho schopen vysvětlit jinému člověku a potřeboval bych poradit:
"Kdo má viset, ten se neutopí."
Například v knihách se používá v situacích, kdy člověka zachrání "mix" vlastní odvahy a pořádné dávky štěstí. Nedokážu ale zformulovat kloudnou definici.
Děkuji za radu.
PSK - admin píše:
Pátek 31.03.2023 09:10
Dobrý den,
Eva Mrhačová v publikacích Východoslovanská přísloví a pořekadla v pohledu od češtiny a Západoslovanské paremiologické dědictví vysvětluje takto:
Kdo má viset, ten se neutopí
co je komu souzeno, to ho nemine
-MRHAČOVÁ, Eva, Lukáš PLESNÍK, Jelena KUPCEVIČOVÁ a Viktoryia VAIDA. Východoslovanská přísloví a pořekadla v pohledu od češtiny. Ostrava: University of Ostrava, 2017. ISBN 978-80-7464-958-5. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:5db74270-763b-11e9-ba7f-005056827e51
-MRHAČOVÁ, Eva a Mieczysław BALOWSKI. Západoslovanské paremiologické dědictví. Ostrava: Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě, 2010. ISBN 978-80-7368-848-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:7dbceec0-1b8e-11e8-bdb0-005056827e51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu