Přísloví
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych vysvětlit tyto přísloví:
1.Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. 2. Nehas co tě nepálí. 3. Nové
koště dobře mete. 4. Není již kroku aby... konec nevím.
Odpověď
Dobrý den,
přísloví "Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech", dle F. Čermáka, znamená, že lidský život v sobě mívá neštěstí, je běžné, že v životě člověka obvykle nějaké neštěstí potkává.
"Nehas, co tě nepálí", dle F. Čermáka, nevměšuj se, neplet se do věcí, které se tě přímo netýkají.
"Nové koště dobře mete", dle F. Čermáka, nový člen, pracovník v týmu, skupině apod. se ze začátku obvykle snaží uvést dobře, vyvolat nejlepší dojem a získat svou horlivostí, pracovní morálkou, důvěru druhých nebo vedení.
Přísloví "Není již kroku, aby..." jsme bohužel v našich zdrojích nedohledali.
Pokud Vás zajímá více, doporučujeme Vám níže uvedenou literaturu, nebo se můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Zdroje:
* ČERMÁK, František [et al.]. Slovník české frazeologie a idiomatiky. 4, Výrazy větné 1. vyd. Praha : Leda, 2009. 1267 s. ISBN 978-80-7335-215-8.
*FUČÍK, Bedřich. Zakopaný pes, aneb, O tom, jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví, pořekadla a přísloví. 4. vyd. Praha : Albatros, 2009. 245 s. ISBN 978-80-00-02422-6.
*KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká? 2. 1. vyd. Olomouc : Alda, 1996. ISBN 80-85600-30-7.
* KRÁTKÝ, Josef. Jádro pudla : malá encyklopedie nejfrekventovanějších rčení, přísloví a sentencí. 1. vyd. Mladá Boleslav : Šebek & Pospíšil, 1991.ISBN 80-85210-17-7.
*ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. 4.vyd. v nakl. Academia 2. Praha : Academia, 2000. ISBN 80-200-0824-1.
Také si můžete v archivu Ptejte se knihovny najít několik odpovědí na význam přísloví. Když zadáte do políčka vyhledat slovo "přísloví", dostanete seznam odpovědí na toto téma, např:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/vyznam-prislovi-1/?searchterm=přísloví
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/prislovi-2/?searchterm=přísloví
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.12.2010 11:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu