přísloví
Text dotazu
Můžete mi prosím vysvětlit tato přísloví?
1.Spí jako blaničtí rytíři.
2.Je hluchý jako tetřev.
3.Jsem jako v Jiříkově vidění.
4 Byl jako po výprasku.
Odpověď
Dobrý den, vámi uvedená přirovnání se užívají v následujícím významu:
1) Spát jako blaničtí rytíři = spát tvrdě, vytrvale, nebýt k probuzení. Více informací naleznete v:
* KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká? 2. 1. vyd. Olomouc : Alda, 1996. ISBN 80-85600-30-7
* KRÁTKÝ, Josef. Jádro pudla : malá encyklopedie nejfrekventovanějších rčení, přísloví a sentencí. 1. vyd. Mladá Boleslav : Šebek & Pospíšil, 1991.ISBN 80-85210-17-7
* SPÁLOVÁ, Olga. Co to je, když se řekne--. 2.vyd., V TeMi 1. Velké Bílovice : TeMi CZ, 2007. ISBN 978-80-903873-3-1.)
2) Být hluchý jako tetřev = chovat se zcela nerozumně, oddaně a nekriticky vůči někomu a nedbat, nereagovat na nic, na nikoho jiného; velmi špatně slyšet Více v:
* Slovník české frazeologie a idiomatiky. Přirovnání. 1.vyd. Praha : Academia, 1983
* KRÁTKÝ, Josef. Jádro pudla : malá encyklopedie nejfrekventovanějších rčení, přísloví a sentencí. 1. vyd. Mladá Boleslav : Šebek & Pospíšil, 1991.ISBN 80-85210-17-7)
3) Být jako v Jiříkově vidění = být zcela udiven, překvapen (obvykle radostně); popř. zmaten (nechápat proč a jak se co děje) Více v:
* POKORNÝ, Jindřich. Zakopaný pes aneb o tom, jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví, pořekadla a přísloví. 1. vyd.  Praha : Albatros, 1976.
* SPÁLOVÁ, Olga. Co to je, když se řekne--. 2.vyd., V TeMi 1. Velké Bílovice : TeMi CZ, 2007. ISBN 978-80-903873-3-1.) *KRÁTKÝ, Josef. Jádro pudla : malá encyklopedie nejfrekventovanějších rčení, přísloví a sentencí. 1. vyd. Mladá Boleslav : Šebek & Pospíšil, 1991.ISBN 80-85210-17-7
4) Přirovnání "být jako po výprasku" jsme v knihách o českých příslovích nedohledali. Jedná se však nejspíše o jinak formulovanou podobu přirovnání "být jako zmlácený, zbitý" = pociťovat krajní a bolestivou únavu, jen s námahou se pohybovat. Více informací v:
* Slovník české frazeologie a idiomatiky. Přirovnání. 1.vyd. Praha : Academia, 1983.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.10.2009 17:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu