přírodní katastrofa na pobřeží norska v roce 1988
Text dotazu
Asi v roce 1988 nastala na pobřeží norska přírodní katastrofa, kterou způsobil vodní květ. Proto uhynulo asi 100 tun ryb v švedsku a asi 800 tun v norsku. Ekosystém na pobreží byl drasticky ovlyvněn. Po několika letech byl obnoven. Škoda byla ve výši 10 milionů eur. Můj dotaz zní: rozvoj jakého druhu řasy / sinice to způsobil?
Odpověď
Dobrý den,
z povahy Vašeho dotazu usuzujeme, že se jedná o školní úlohu, test či soutěžní úkol. Stejně formulovaný dotaz jsme také nalezli v jedné z úloh v rámci  "Korešpondenčný seminár z biológie" na univerzitě v Bratislavě (www.bio.korsem.sk/bio_2kolo_7.pdf). Jak je uvedeno v Pravidlech služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu/#pravidla),
služba neslouží pro vypracování otázek ke školním úlohám, testům či kvízům.
K Vašemu dotazu jsme nenašli žádné konkrétnější informace, či knihy, které by o dané přírodní katastrofě pojednávaly. Výskytem květu na norském pobřeží se zabývají 2 články, které jsme našli prostřednictvím licencovaných online zdrojů, konkrétně agregátoru Ebsco - zde mají registrovaní uživatelé NK ČR přístup k biologickým databázím Environment Complete & GreenFILE (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3#ebsco).
Jedná se o následující články:
* UNDERDAL, B. et al. Disastrous bloom of Chrysochromulina polylepis
(Prymnesiophyceae) inNorwegian coastal waters 1988-mortality in marine biota. AMBIO - A Journal of the Human Environment. 1989, vol. 18, issue 5, s. 265.
* PEDERSEN, K. et al. Detection and separation of toxins accumulated by mussels during the1988 bloom of Chrysochromulina polylepis in Nor egian coastal waters. Marine Environmental Research. 1993, vol. 36, issue 3, s.
185.
Články nejsou bohužel přístupné v plném textu, ovšem vzhledem k tomu, že jste pravděpodobně studentka, jistě máte přístup k licencovaným databázím a dalším informačním zdrojům v rámci Vašeho studia, tedy si ho v případě zájmu můžete dohledat. Navíc, pokud nepotřebujete podrobnější informace o této přírodní katastrofě, domníváme se, že Vám vlastně bude stačit pouhý název
článku.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.08.2012 10:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu