Příprava na manželství
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala na příručky k přípravě na manželství (Katolické církve + ČCE) cca od 2. pol. 19. století až do současnosti.
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu vyšlo několik příruček; na ukázku posíláme bibliografické záznamy  některých z nich,  které máme ve fondu a lze je vybírat podle klíčových slov (předmětových hesel)  z našeho elektronického katalogu na www.nkp.cz, katalogy a databáze, báze NKC - knihy. Některé jsou plnotextové v Národní digitální knihovně, systém Kramerius (K3 a K4):
Knihy z NDK:
Hlavní název: Stav manželský a příprava k němu
* Podnázev: poučení pro katolické snoubence, manžely a rodiče; též ku potřebě správců duchovních
Příjmení: Macek    Jméno: Václav
* Název vydavatele: Cyrillo-Methodějské knihkupectví - G. Francl
* Datum vydání: 1890
* Místo vydání: V Praze
* URI: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/20826913
Zkušenost z příprav na manželství, které třikrát do roka pořádá pražské Centrum pro rodinu při Arcibiskupství pražském, říká, že přibližně 1 /3 snoubenců připravujících se takto v církvi na manželství má v době přípravy společnou adresu, žijí tedy už nějakou dobu spolu, a to mnohdy spíš několik let než několik měsíců.
Otázky: I do církevního manželství vstupují nezřídka lidé již několik let spolu žijící. Jakkoli to považujeme za nesprávné, je to realita, s níž se zřejmě i nadále budeme setkávat v míře spíš rostoucí. Může příprava na manžel- ství u těchto dvojic vypadat stejně jako u dvojic, které začnou žít společně až po svatbě? Reagujeme na jejich problémy v manželství adekvátně, jsou-li (také) určovány předchozí kohabitací?
Hlavní název: Cesty pastorace v pluralitní společnosti
Autor: Opatrný, Aleš, 1944-
Místo vydání: Kostelní Vydří
Nakladatel/Vydavatel: Karmelitánské nakladatelství Vydáno : 2006 Klíčová slova: pastorace, postmoderní společnost, pluralismus (společnost), křesťanské pojetí, křesťanství, křesťanství a společnost, pastoral care, postmodern society, pluralism (society), Christian approach, Christianity, Christianity and civilization, náboženské a kulturní poměry, religious and cultural conditions S. 214
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:26cba740-e21c-11e4-995b-5ef3fc9ae867
Hlavní název: Sexualita a křesťanská morálka
Vydání: Vyd. 1.
Autor: Rotter, Hans, 1932-
Místo vydání: Praha
Nakladatel/Vydavatel: Vyšehrad
Vydáno : 2003
Klíčová slova: sexualita a náboženství, křesťanská morálka S. 7 (obsah) http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:a4608c30-b6c9-11e4-92dd-001018b5eb5c
Je možné předem říci, Jaké má určité manželství naděje na úspěch? Existují nějaké testy, podle kterých by se dalo zjistit ještě před svatbou, zda manželství určité dvojice bude šťastné?
...
Podle mého názoru jsou dvě věci, které by mohly po- moci mladým lidem dosáhnout šťastnějšího manželství. První rada je — Připravuj se na manželství! Dnes se muži i ženy vzdělávají a školí pro všechny druhy zaměstnání, od řemesla až к vysoce kvalifikovaným profesím, ale nevychovávají se pro jeden úkol, který bude pro ně v životě nejdůležitější — pro manželství a rodičovství.
Předpovědi šťastného manželství. Příprava pro manželství.
Hlavní název: Kniha o manželství
Podnázev: Praktický průvodce pohlavním životem a manželstvím
Autor: Stone, Hannah M. (Hannah Mayer), 1894-1941
Autor: Stone, Abraham, 1890-1959
Místo vydání: Praha
Nakladatel/Vydavatel: Státní zdravotnické nakladatelství Vydáno : 1968 S. 265 http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:26fd7a10-cefd-11e2-92ff-001018b5eb5c
Příprava na manželství
Vzdálená příprava
Duchovní pastýři mají podle can. 1063 za úkol vést celé církevní společenství к tomu, aby pomáhalo těm, kdo se na manželství připravují. Informace o křesťanském manželství se mají podávat
-       v kázáních
-       v hromadných sdělovacích prostředcích
-       v katechezi dětí, mládeže i dospělých
-       při svatebních obřadech, se zaměřením na přítomnou veřejnost.
Příprava na manželství má pokračovat
-       při důkladné osobní předmanželské přípravě, která je součástí bezprostřední přípravy na manželství
-       při duchovní péči o novomanžele po uzavření manželství.
Dovolení ordináře
Can. 1071 §1 stanoví 7 případů, při nichž je к dovolenému asistování sňatku třeba předchozího dovolení (licentia) ordináře.
Hlavní název: Církevní právo
Svazek/část/díl: Díl 2
Podnázev: Úvod do základního a pokračujícího kursu
Autor: Tretera, Rajmund Jiří, 1940-
Dominikáni
Místo vydání: Česko
Nakladatel/Vydavatel: [s.l.]
Vydáno : 1992
Klíčová slova: Slovensko církevní právo křesťanské církve manželské právo ordinační právo trestní právo západní církev Česká republika S. 15 http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:92b17a30-44cc-11e5-8b04-5ef3fc9bb22f
Záznamy vyhledané v databázích NK ČR (báze NKC):
Marriage preparation course. Cesky
Kurz Priprava na manzelstvi : jak vybudovat zdrave zaklady pro stastne manzelstvi : prirucka ucastnika kurzu / prelozil: Simon Dittrich a Jan Frolik. -- Treti, doplnene vydani. -- Praha : KMS, s.r.o., 2015. -- 48 stran ; 21 cm
ISBN 978-80-87904-46-6 (brozovano) : Kc 70,00
Prelozeno z anglictiny. -- Obsahuje bibliografii
* krestanske manzelstvi
* krestansky zivot
* krestanske uceni
* Buh a clovek
* kurzy Alfa
* biblicke citaty
* prakticka cviceni * prirucky
Pilat, Milan
Laska neni jednoducha = O kamiben nane loko : priprava romske mladeze k zivotu v partnerskem - manzelskem vztahu / sestavili Milan Pilat a Terezie Pilatova Osecka. -- Praha : Slovo 21, 2009. -- 61 s. ; 21 cm
ISBN 978-80-904327-0-3 (broz.)
. -- Obsahuje bibliografii a bibliograficke odkazy
* romska mladez
* sexualni vychova
* vychova k manzelstvi
* rodinna vychova
* metodicke prirucky
Spidlik, Tomas, 1919-2010
Prameny svetla : (prirucka krestanske dokonalosti) / Tomas Spidlik. -- Vyd. 4. (v nakl. Refugium). -- Olomouc : Refugium Velehrad-Roma, 2009. -- 471 s. : il. ; 21 cm. -- (Dilo Tomase Spidlika ; 6)
ISBN 978-80-7412-035-0 (broz.) : Kc 290,00
Vydano ve spolupraci s Ceskou provincii SJ a Centrem Aletti Velehrad-Roma -- Obsahuje rejstrik
* Spidlik, Tomas, 1919-2010
* duchovni zivot
* krestansky zivot
* krestanska spiritualita
* krestanska modlitba
* krestanske ctnosti
* krestanska teologie
* prirucky * sebrane spisy
Ropiejko, Tomasz
Predmanzelske poradenstvi : jak pripravit snoubence pro manzelstvi : diplomova prace (WST) napsana pod vedenim dr. Grzegorze Baczewskeho / Tomasz Ropiejko ; [preklad Milka Bubikova]. -- Albrechtice : Krestansky zivot, c2007. -- 144 s. ; 21 cm
ISBN 978-80-7112-122-0 (broz.)
Prelozeno z polstiny?. -- Obsahuje bibliografii a bibliograficke odkazy
* krestanske manzelstvi
* vychova k manzelstvi
* pastoracni poradenstvi
* evangelikalni teologie
* příručky
Svatebni obrady : rimsky ritual nove usporadany podle ustanoveni druheho vatikanskeho koncilu, vydany papezem Pavlem VI. a upraveny peci papeze Jana Pavla II.. -- 2. vyd.. -- V Kostelnim Vydri : Karmelitanske nakladatelstvi, 2007. -- 135 s. ; 24 cm
ISBN 978-80-7192-987-1 (Karmelitanske nakladatelstvi : vaz.)
Vydano ve spolupraci s komisi CBK pro liturgii. -- Obsahuje bibliograficke odkazy
Katolicka cirkev. Ceska biskupska konference. Komise pro liturgii
* liturgicke obrady
* katolicka liturgie
* rimskokatolicke bohosluzby
* svatost manzelstvi
* krestanske manzelstvi
* uceni katolicke cirkve
* texty * prirucky
Tomasek, Frantisek, 1899-1992
Katechismus katolickeho nabozenstvi / Frantisek Tomasek. -- Vyd. 1.. -- Frydek-Mistek : Michael s.a., 2006. -- 204 s. ; 21 cm
ISBN 80-239-9997-4 (v knize neuvedeno : broz.)
* katechismy
* uceni katolicke cirkve
* katolicka vira
* krestansky zivot
* biblicke citaty
* prirucky
O lasce manzelske a rodicovske. -- Praha : CEVAP, 2006. -- 186 s. : barev. il. ; 22 cm
ISBN 80-86963-01-2 (broz.)
. -- Obsahuje bibliografii a bibliograficke odkazy. -- Na zaklade prirucky Mezinarodni vychovne-vzdelavaci nadace IEF (International Education Foundation) Building healthy marriages zpracovala Eva Kolacna
Souvisejici jedn.: Building healthy marriages
* rodina
* manzelstvi
* rodicovstvi
* laska
* rodinna vychova
* prirucky
Simajchl, Ladislav, 1922-2010
Sebevychova k manzelstvi : jak se v mladi vychovavat k zivotu ve dvou / Ladislav Simajchl. -- Vranov n.D. [i.e. nad Dyji] ; Primetice-Bitov : A.M.I.M.S., 2005. -- 12 s. ; 21 cm
ISBN 80-239-9714-9 (v knize neuvedeno : broz.)
Hlavickovy nazev: Priprava na manzelstvi
Nazev z obalky. -- Pro cirkevni potrebu
* laska -- krestanske pojeti
* manzelstvi -- krestanske pojeti
* partnerske vztahy -- krestanske pojeti
* sebevychova -- krestanske pojeti
* prirucky
Frydrychova, Marie, 1946-
Krestanska rodinna vychova. Cast 1, Priprava na manzelstvi / Marie Frydrychova. -- 1. vyd.. -- Brno : Nova nadeje, 1992 (Brno : Chepos Engineering). -- 118 s. ; 20 cm
(Broz.)
* krestanska manzelstvi * krestanska vychova * krestanske rodiny * rodinna moralka * rodinna vychova
* prirucky
* Manzelstvi krestanska - priprava - prirucky
* Vychova rodinna - pojeti krestanske - ucebnice
* Manzelstvi - pojeti krestanske - ucebnice
Traxler, Ladislav, 1948-
Priprava snoubencu na manzelstvi : [metodicka pomucka k vedeni krestanskych snoubeneckych kursu ve snoubeneckych spolecenstvich] / sestavil Ladislav Traxler ... [aj.]. -- Vyd. 1.. -- Pardubice : Mlejnek, 1992. -- 143 s. ; 21 cm
ISBN 80-85365-98-7 (broz.) ISBN 80-85365-05-7 (chyb.)
Vydavatel: Hnuti ceskoslovenska rodina. -- Obsahuje bibliografii
Cheben, Jaroslav, 1936-
Hnuti ceskoslovenska rodina
* katolicke kurzy * krestanska vychova * krestanske rodiny * manzelstvi * predmanzelska priprava * snoubenci * snoubenecke kurzy
* metodicke prirucky
* manzelstvi - kurzy snoubenecke katolicke - ankety - prirucky metodicke
* manzelstvi - vychova krestanska - prirucky metodicke
Doporučujeme obrátit se i na Knihovnu Katolické teologické  fakulty Univerzity Karlovy  http://www.ktf.cuni.cz/ nebo na Evangelickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze  http://web.etf.cuni.cz/.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.10.2015 20:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu