přímá demokracie
Text dotazu
Chtěl bych se zeptat jaké problémy působí prvky přímé demokracie u konkrétních i obecných případů. Například mi je známo problémy způsobené prvky přímé demokracie ve švýcarsku kde tento druh demokracie vážně omezil a poškodil průmysl.
Odpověď
Dobrý den, v katalozích a databázích jsme dohledali několik publikací a článků, které se věnují přímé demokracii. Doufáme, že v uvedených zdrojích naleznete potřebné informace:
(publikace - Online katalog NK: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc )
*  POLÁK, Jiří. Democracy direct or indirect? : Essays on politics. 1st ed. Prague : DD, 1993.
*  KUŽVART, Petr. Prvky přímé demokracie v zastupitelských systémech : Zahraniční zkušenosti, situace u nás, prognostické výhledy, o co bychom měli usilovat. Praha : Společnost pro trvale udržitelný život, 1993
* SMITH, Michael L.  Přímá demokracie v praxi - politika místních referend v České republice. 1. vyd. Praha : ISEA - Institut pro sociální a ekonomické analýzy : Sociologický ústav Akademie věd ČR, 2007. ISBN 978-80-7330-117-0 (Sociologický ústav AV ČR : brož.); 978-80-903316-3-1 (ISEA - Institut pro sociální a ekonomické analýzy : brož.)
(články - Články v českých novinách, časopisech a sbornících:
http://sigma.nkp.cz/cze/anl )
* KŘÍŽKOVSKÝ, Ladislav.  Síla a slabost teorií demokracie. Právník. Roč. 132, č. 5 (1993), s. 406-424. ISSN 0231-6625.
*KOŘÁN, Jan. Švýcarsko: model přímé demokracie : Realizace teoretické koncepce ve specifickém systému. (I. část). Střední Evropa. Roč. 15, č. 87 (1999), s. 93-106. ISSN 0862-691X.
* KOŘÁN, Jan. Švýcarsko: Model přímé demokracie. Realizace teoretické koncepce ve specifickém systému. (II., závěrečná část). Střední Evropa. Roč. 15, č. 88 (1999), s. 87-98. ISSN 0862-691X.
* MARTI, Urs. Přímá demokracie ve Švýcarsku. Listy. Roč. 26, č. 6 (1996), s. 65-67. ISSN 1210-1222.
* ADAMOVÁ, Karolina. K diskusi o přímé demokracii. Právník. Roč. 132, č. 6 (1993), s. 503-518. ISSN 0231-6625.
Zahraniční články k dané problematice můžete dohledat v zahraničních licencovaných databázích. V Národní knihovně je možný přístup k řadě z nich:
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104 . (Pokud jste držitelem platného průkazu NK ČR, můžete využít vzdálený přístup k databázím).
Zahraniční databáze v ČR: http://www.infozdroje.cz/
Svůj dotaz můžete položit také občanskému sdružení, které se přímé demokracii věnuje: http://pdemokracie.ecn.cz/cs/index.php?pg=faq .
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2008 08:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu