Příjmení Zobal
Text dotazu
Dobrý den.
Potřeboval bych zjistit etymologii přijmení Zobal. Děkuji moc
Odpověď
Dobrý den,
ač se zdá etymologický význam příjmení Zobal jasný (původ ve slovesu "zobat"), tak bohužel se nám tato domněnka nikde nepotvrdila. Příjmení Zobal není uvedeno v žádné knize o původu příjmení, které máme k dispozici. Můžeme se tak pouze domnívat, že má příjmení něco společného se zmíněným slovesem či je odvozeno od apelativa (tj. slovo obecného významu) zobák = přeneseně velký nos. Takto vznikla např. příjmení Zobel, Zobina, Zoban, Zobaník, Zobač. Zobal zde ale bohužel není uvedeno, nejbližší je právě varianta Zobel.
Zkuste se s dotazem obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.htmlú, zde by Vám měli odborníci podat přesnou odpověď.
Pokud by Vás zajímaly také statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR,  můžete se podívat na stránky http://www.kdejsme.cz/ nebo http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php.
Použité zdroje
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.11.2015 17:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu