Příjmení Zíb
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se zeptal na původ mého příjmení Zíb. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Zíb/ Zíbová vzniklo ze slovesa zíbat = potřásat (hlavou); někdy z osobního jména Sibert z Sigibert.
Dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo v roce 2012 v České republice 39 mužů s příjmením Zíb (s věkovým průměrem 47 let) a 46 žen s příjmením Zíbová (s věkovým průměrem 48 let). Nejčastěji pak tito žili např. v Praze, Příbrami či Písku.
Zdroje:
* http://www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude Vaše dítě jmenovat? 4. přepracované a dopl. vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2013 11:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu