Příjmení Vinceová
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ příjmení VINCEOVÁ, vím že máme předky na Slovensku. Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Vince/-ová patří do skupiny příjmení, která vznikla z osobního jména latinského původu Vincentius = vítězící.
Bohužel naše služba (a knihovny vůbec) mají možnost dohledávat pouze původ příjmení a jmen z lingvistického hlediska. Pokud by Vás zajímalo, odkud skutečně pochází přímo Vaše příjmení (Vaši předkové), je nutné vydat se do archivů a bádat v nich.
Příjmení vznikala v průběhu několika staletí, tedy od 14. do 18. století. Neměnnost příjmení byla uzákoněna až dekretem Josefa II. v roce 1786. Před tímto datem mohlo docházet k různým pravopisným i jazykovým proměnám příjmení. Konkrétní podoby a historii používání uvedeného příjmení ve Vašem rodě je možné ozřejmit pouze genealogickým výzkumem Vaší rodové linie.
Pro zajímavost uvádíme ještě, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2014 v ČR 49 mužů s příjmením Vince (s věkovým průměrem 29 let) a 29 žen s příjmením Vinceová (s věkovým průměrem 41 let). Tito žili na konci roku 2014 nejčastěji v Ostravě či Aši. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx
Použité zdroje
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.05.2015 11:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu