Příjmení Vaniščák
Text dotazu
Dobrý den
prosím o výklad příjmení Vaniščák, děkuji
Odpověď
Dobrý den,
přímo konkrétní podobu příjmení Vaniščák jsme v knihách o původu příjmení nenašli, ale je v nich uveden význam velmi podobného příjmení, a to Vaniš, Vaníška. Tato příjmení jsou odvozena od osobního jména Václav, které je staročeského původu a je vykládáno jako "více slavný".
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, doporučujeme Vám stránky http://www.kdejsme.cz/ nebo http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php.
Dále můžete pro přesný výklad původu a významu kontaktovat Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html).
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.11.2015 14:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu