Příjmení Vaitauer
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych věděla jak a z čeho vzniklo příjmení Vaitauer.
A jestli je příjmení uvedeno v Berní rule v obcích Ratibořské hory či Ratibořice okr. Tábor
Předem děkuji.
Odpověď
v dostupných zdrojích jsme příjmení Vaitauer/Waitauer (patrně německého původu) nenalezli, pouze příjmení Tauer, které pochází buďto
1) ze staršího německého místního jména Tauer v polském Slezsku a Tauern v Horních Bavořích anebo
2) z německého nářečního slova obecného významu koželuh (dauern = vydělávat kůži)
Pro ověření původu jména doručujeme se ještě obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, http://www.cas.ujc.cz.
Pokud jde o výskyt jména v Berní rule, zjistili jsme následující infomace :
Berní rula 4, Kraj bechyňský I:
1)- ves Ratibořice (ob. Ratibořské Hory, o. Tábor) - zde se příjmení nevyskytuje 2)-Hory Ratibořský (Ratibořské hory, o. Tábor) Zde je uveden Jan a Jakub Weitauer. Jakub byl vlastníkem jedné krávy  a u Jana žádný majetek není uváděn.
Soupis poddaných podle víry z roku 1651 jméno Vaitauer neobsahuje .
použité zdroje:
D.Moldanová :Naše příjmení. Praha : Agentura Pankráv2004 L.Beneš :Německá příjmení u Čechů. Ústí n/L. 1998.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.05.2017 14:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu