příjmení Sulovská
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych věděla co znamená příjmení
Sulovská a jaký je původ. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Sulovský(á) bylo odvozeno z osobního jména Sulislav (sulej = lepší,
sebevědomý, slav = slavný). Konkrétně příjmení Sulovský vzniklo
pravděpodobně odvozením od rodiny Sulovy, jednalo se tedy o příslušníka
rodiny Sulovy či toho, kdo např. získal statek kdysi Sulův apod.
V lednu 2010 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a
serveru "Kde Jsme" 59 mužů a 66 žen s příjmením Sulovský/Sulovská, toto
příjmení se nejčastěji vyskytuje ve Valašském Meziříčí.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác,
2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR na stránkách portálu Kde Jsme: https://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.03.2012 12:48
Denisa píše:
Pondělí 25.09.2023 16:12
Hezký den, můj praděda Sulovský sem přišel z Maďarska. Pochází tedy to příjmení od tam tud? Tu rodinu neznám a teď se o to zajímám.
PSK - admin píše:
Úterý 26.09.2023 10:55
Dobrý den,
původ příjmení „Sulovský“ jsme vysvětlovali v odpovědi výše. Příjmení pravděpodobně nemá kořeny v maďarštině, dle světové databáze příjmení Forebears se v Maďarsku ani nenachází osoby s tímto příjmením (viz https://forebears.io/surnames/sulovsk%C3%BD). Související podoby příjmení se nejhojněji vyskytují v dalších slovanských jazycích: v chorvatštině, slovenštině. Výskyt v ostatních státech, v nichž se mluví jazyky z jiných jazykových skupin, pravděpodobně souvisí s migrací a přesídlením osob, které následně v daném místě založily rodinu.
Zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 228.
https://forebears.io/surnames/sulovsk%C3%BD
https://forebears.io/surnames/sulovsky
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu