Příjmení Štengl
Text dotazu
Prosím o vysvětlení původu jmen Štengl.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
výklad příjmení Štengl jsme nalezli hned ve dvou publikacích, které se na pravděpodobném původu shodují. Příjmení pochází ze středohornoněmeckého slova obecného významu stengel, stab, stabes= tyčka, či lodyha.
• MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
• BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Podrobnější informace bohužel výkladové slovníky neuvádějí, je nutno proto zapojit fantazii a zamyslet se nad tím, jak mohlo toto pojmenování vzniknout.
Dle statistik je mužů s příjmením Štengl v ČR 250 a žen s příjmením Štenglová 253. Nejhustější je výskyt tohoto příjmení v okrese Horšovský Týn.
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/%C5%A0tenglov%C3%A1/hustota/
Použité zdroje
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?. Vyd. 4., přeprac. a dopl. Praha: Academia, 2006. 651 s. ISBN 978-80-200-1349-1.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.05.2016 08:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu