příjmení Šolc
Text dotazu
Prosím o odpověď na dotaz, jaký je původ původně německého příjmení Šolc. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Šolc "patří do kategorie těch, která naši předkové dostali podle svého "stavu a zaměstnání". Soused takto pojmenovaný byl jejich představený, jejich zástupce - rychtář. (...) Šolc byl název rychtáře podle tzv. saského práva, z toho lze tedy vyvodit, že jej do Čech importovali němečtí kolonisté z Drážďan a z dalších oblastí osídlených Sasy. Pojem Schulz, Schulze (počeštělé Šulc) má být výraz užívaný svého času ve středním Německu. V jiných regionech byl pro stejnou funkci užit pojem Richter (dnes v němčině "rozhodčí", "soudce"). (...) Šolcové, Šulcové a další jsou odvozeni z původního západogermánského Schultheiss. Schult je užito zřejmě ve významu "povinnost" a starého slovesa heissen jako "poroučet, nařizovat". Šlo tedy o toho "kdo ukládal povinnosti“. Komu jinému než poddaným a od koho jiného než od vrchnosti... Zajímavé je, že zastaralý středověký výraz Schultheiss se udržel ve švýcarském kantonu Luzern. Dodnes tak nazývají předsedu vlády."
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002. s. 297.
V lednu 2010 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru „Kde Jsme“ 1401 mužů a 1446 žen s příjmením Šolc/Šolcová.
Zdroje:
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* Server Kde Jsme: www.kdejsme.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.06.2012 08:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu