Příjmení Slavíková
Text dotazu
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o pomoc při rozboru příjmení Slavíková.
Potřebovala bych znát jeho původ a jeho historii.
Odpověď
Dobrý den,
ve zdrojích z našeho fondu se mi podařilo nalézt následující informace
vztahující se k příjmení Slavík:
"Jak svědčí doklady z Friedrichova Codexu, díl I, vyskytují se osobní
jména z názvů zvířat už mezi našimi nejstaršími: Slavík (Zlawic
1180/82 aj.) ... Příjmení z názvů ptactva / žijícího volně /
drozdovití: Slavík (Slawik de Praczowicz 1414, Šťastnej Slavík 1653)."
"Ochrannou funkci (odvracet pozornost zlých duchů od dětí i dospělých
tak nazvaných a tak je chránit) měla nepochybně jména ptačí jako
Holub, Slavík, .... ... Oblíbená byla jména podle zvířat, pramenící z
víry, že s jejich jménem se přenášejí na člověka jejich dobré
vlastnosti, bojovnost, síla, odvaha, zdraví a že jej budou chránit
před démony."
Zdroje:
Beneš, Josef, 1920-1997 (pěvec). O českých příjmeních. Josef Beneš.
Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 355 s.
(Studie a prameny).
Čeština všední i nevšední : Čtvrtý výběr jazykových koutků Čs.
rozhlasu. 1. vyd. Praha : Academia, 1972. 492 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Datum zadání dotazu
20.08.2012 11:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu