Příjmení Šimeček
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se dozvěděl původ příjmení Šimeček.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Šimeček patří mezi příjmení, která byla odvozena z osobních jmen. Konkrétně patří mezi řadu příjmení odvozených od jména Šimon (z hebrejského Simhón = naslouchající).
Viz též dotaz Ptejte se knihovny: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/vyznam-prijmeni-simek
Ke konci roku 2013 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru „Naše jména“   1445 mužů a  1504 žen s příjmením Šimeček/Šimečková. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Použité zdroje
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.03.2015 14:54
Tomáš Enžl píše:
Úterý 23.06.2015 12:02
Dobrý den, rád bych se zeptal na původ příjmení Enžl.
Děkuji
PSK - admin píše:
Středa 24.06.2015 14:18
Dobrý den, odpověď jsme vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-enzl.
Jiří píše:
Středa 20.01.2016 23:31
Dobrý den řád bych se zeptal na původ příjmení Rotta ..
Děkuju !
PSK - admin píše:
Čtvrtek 21.01.2016 18:52
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Naleznete ji také v archivu na adrese: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-rotta
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu