příjmení Šilhan
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaký je původ příjmení Šilhan. Existují nějací slavní historičtí nositelé tohoto příjmení?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Šilhan je odvozeno od slovesa "šilhat". Obdobně vznikla další příjmení z tohoto základu, např. Šilha, Šilháček, Šilhák, Šilhánek, Šilhavecký, Šilhavý, Šilhavík, Šilahbl (německá zdrobnělina z českého šilhavý).
Významné osobnosti, z nichž některé Vám uvádíme níže, jsme dohledali v autoritní bázi AUT, která je dostupná na adrese http://aleph.nkp.cz/F:
* Šilhan, Antonín (1875-1952): narozen 23.5.1875 ve Slaném, zemřel 3.3.1952 v Praze. JUDr., hudební kritik a historik, stati z oboru, memoáry.
* Šilhan, Filip  (1969-2001): narozen 1969, zemřel tragicky v lednu 2001. Novinář, redaktor, básník, cestopisné reportáže.
* Šilhan, František (1905-1985): narozen 7.1.1905 Nová Ves u Šumburku nad Desnou - zemřel 13.2.1985 Moravec. Katolický kněz, jezuitský provinciál, doktor teologie, doktor filozofie, psycholog, pedagog, vězněn komunisty.
* Šilhan, Milan (1922-2007): narozen 1922, zemřel 14. 10. 2007. MUDr., přední organizátor českého zdravotnictví po roce 1989. Autor publikace z oboru zdravotnictví, zaměřen na privatizaci, pedagog.
* Šilhan, Milan (1973- ), viz též (pseud.)  Valden, Milan, 1973- , narozen 1973 v Chrudimi. Spisovatel, literární, filmový a divadelní publicista, redaktor časopisu Nové knihy, šéfredaktor čtrnáctideníku Knižní novinky, editor databáze České knihy, autor literárních recenzí.
Další významné nositele tohoto příjmení můžete dohledat v biografických slovnících, které lze dohledat v online katalozích na adrese http://aleph.nkp.cz/F; zde doporučujeme využít především Souborný katalog ČR či online katalog Národní knihovny.
Statistiky výskytu tohoto příjmení v České republice naleznete na adrese http://www.kdejsme.cz/ nebo http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.06.2014 10:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu