Příjmení Seltenreich
Text dotazu
Dobrý den,
bylo by možné zjistit původ a význam příjmení Seltenreich? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Seltenreich není bohužel uvedeno v  žádné publikaci o původu a významu příjmení, které máme k dispozici, viz jejich seznam níže.
Jedinou možností výkladu je tak německo-český slovník, kdy bychom mohli příjmení rozdělili na selten = vzácný, řídký a reich = říše; případně reich též jako přídavné jméno bohatý, zámožný, skvělý, hojný. Jedná se však pouze o překlad z němčiny, nikoli o výklad původu či významu příjmení.
Zkuste se dotazem obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/).
Pokud by Vás zajímaly také statistiky četnosti příjmení v České republice, zastoupení příjmení u mužů a žen, v jednotlivých krajích či věkový průměr nositelů, doporučujeme Vám stánky http://www.kdejsme.cz/ nebo http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php.
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
ŘEŠETKA, Miroslav, ed. Německo-český, česko-německý studijní slovník. 2. vyd. Olomouc: Fin, 1999. 1163 s. Slovníky. ISBN 80-86002-56-X.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
04.08.2015 10:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu