příjmení Schimik, Schimiková
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o český význam příjmení Schimik, Schimiková.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že v kolonce Vaše jméno jste uvedla příjmení Schimíková a v dotazu se ptáte na příjmení Schimiková nejsme si jisti, zda jste měla namysli příjmení Schimik/ Schimová či Schimík/ Schimíková. Přesto se nám bohužel nepodařilo vyhledat ani jedno z těchto příjmení v nám dostupných zdrojích. Se svým dotazem se také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR. http://www.ujc.cas.cz/ Kde by Vám mohli poskytnout uspokojivější odpověď.
Nejpodobnějším příjmením, které se nám podařilo vyhledat je příjmení Schimmel, Schimele, které pochází z němčiny a znamená bělouš. Jinak schim v němčině znamená mihotající.
Pro zajímavost uvádíme, že podle statistik ze serveru www.kdejsme.cz, žily ke dni 31. 1. 2010 v České republice pouze 3 osoby s příjmením Schimík/ Schimíková. Z toho 1 muž a 2 ženy. A všechny tyto osoby v této době žili ve Vyškově. A 6 osob s příjmením Schimik/ Schimiková. Z toho 2 muži a 4 ženy.
Ti žili v této době v Praze a Litoměřicích.
Zdroje:
* Kde jsme: www.kdejsme.cz
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Projité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze :
Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Datum zadání dotazu
13.08.2012 16:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu