příjmení Šára
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych požádat o význam příjmení Šára, v dostupné liter. jsem ho nenalezla.
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy "Naše příjmení" bylo příjmení Šára odvozeno pravděpodobně z přídavného jména šerý (slovensky, polsky: šarý), popřípadě ze slovesa šárat se = s obtíží jít. Vyloučena není ani možnost ze slova šár = řada (cihel, šindelů).
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.05.2011 08:52
Jiří píše:
Sobota 08.10.2022 22:01
Dobrý den, mohu poprosit a píši to dobře, o původ příjmení Šara
Otec pochází ze Slovenska
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 10.10.2022 12:52
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Příručka o původu příjmení uvádí jenom verzi příjmení „Šára“, jak je uvedeno výše. Domníváme se ale, že vysvětlení původu této verze by mohlo platit i pro krátkou podobu jména Šara, jelikož příručka odvozuje vznik z přídavného jména „šerý“, které je slovenského nebo polského původu (v podobě „šarý“).
Jako další vysvětlení se nabízí vznik ze slovesa „šárat se“, které znamená s obtíží jít. Jinou možností ještě je odvození z apelativa „šár“, což znamená řada (cihel, šindelů). Tato vysvětlení můžou platit též pro příjmení Šarek, Šárka, Šaray.
(Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. s. 180. ISBN 80-86781-03-8.)
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo jenom 19 výskytů příjmení Šara v celé ČR. Odkaz na informace zde: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/%C5%A0ara/hustota/.
Základní statistické údaje (i když ne úplně aktuální) výskytu příjmení Šara ve slovenských městech můžete nalézt v „Databáze priezvisk na Slovensku“, vysvětlení původu ale nenabízí: https://slovnik.juls.savba.sk/?d=priezviska.
Můžeme Vám ještě doporučit zkusit se obrátit s dotazem na pořad Českého rozhlasu, který se ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český AV ČR věnuje tématice původu příjmení a nabízí tuto možnost. Odkaz na kontakt naleznete zde: https://dvojka.rozhlas.cz/[…]/o-poradu.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu