příjmení Sajkala
Text dotazu
Sháním informaci o příjmení Sajkala - pravděpodobny výskyt v minulosti možná Sereď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Sajkala i Sereď nejsou bohužel v dostupných publikacích o českých příjmeních uvedena.
Osob s příjmením Sajkala/Sajkalová žije v České republice poměrně malý počet. Konkrétně se jedná o Vás (1 muže) a dvě ženy. Příjmení Sereď se již v současné domě na území ČR nevyskytuje. (Statistiky Ministerstva vnitra ČR, server Naše jména: www.nasejmena.cz ). Tento nepočetný výskyt pravděpodobně zapříčinil, že výklad těchto příjmení nebyl zařazen do žádné z publikací o původu českých příjmení.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit ještě na odborníky v oblasti českého jazyka - Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/
Genealogickým výzkumem je možné zjistit historii konkrétní rodiny přibližně do poloviny 17. století. Matriky pro Moravskoslezský kraj již byly z velké části digitalizovány. Dostupné jsou na  stránkách Zemského archivu v Opavě: http://www.archives.cz/zao/digitalni_archiv/index.html .  Dohledávání záznamů a jejich přečtení je ovšem časově náročnější a vyžaduje jistou zkušenost.
Jak postupovat při genealogickém bádání uvádějí mimo jiné knihy:
* ŘIČAŘ, Kristoslav. Rodokmen: objevte tajemství vašeho rodu. V Praze: Malý princ, 2013. 253 s. ISBN 978-80-87754-14-6.
* PEREMSKÁ, Lenka. Váš rodokmen krok za krokem. 1. vyd. Brno: CPress, 2013. 208 s., [8] s. obr. příl. ISBN 978-80-264-0279-4.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům, aneb, Praktická příručka občanské genealogie. 1. vyd. Praha : Libri, 2006.
* LEDNICKÁ, Blanka. Sestavte si rodokmen: pátráme po svých předcích. 1. vyd. Praha: Grada, 2012. 171 s., [5] s. obr. příl. ISBN 978-80-247-4069-0.
(Další knihy můžete dohledat např. v Online katalogu Národní knihovny: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) Řadu dotazů o genealogii jsme již zodpovídali v rámci služby Ptejte se knihovny. Dotazy i odpovědi naleznete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/archiv.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.06.2014 14:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu