Příjmení Ságl
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se zeptal na původ příjmení Ságl. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Ságl vzniklo  z německé zdrobněliny středohornoněmeckého slova „sage“ („vypraveč“) nebo německého nářečního slova „Sage“ – „pila“. Podobný původ má příjmení Saglena.
Dle statistik Ministerstva vnitra zpřístupněných na stránkách http://kdejsme.cz současně žije na území ČR 81 osob s příjmením Ságl a 76 osob s příjmením Ságlová (především na Vysočině).
Jazykové dotazy zodpovídá i Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/; telefonní poradenství je bezplatné).
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, D.: Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
http://kdejsme.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.09.2015 12:46
Erik Krejčiřík píše:
Čtvrtek 04.05.2023 19:08
Dobrý den,
Chci se zeptat, původ příjmení a to: Krejčiřík, Redek, Bílík.
Vše je to moje rodina, ale ten původ příjmení skutečně nevím. Můj děda tvrdil, že jeho děda byl původem Bulhar (Bílík) tak skutečně teď nevím. Prosím o pomoc určení všech příjmení odkud jsou.
Děkuji
PSK - admin píše:
Pátek 05.05.2023 10:54
Dobrý den,
v příručce o původu příjmení se nachází jenom podobné verze příjmení Bílík, předpokládáme ale, že vysvětlení původu je platné i pro toto jméno: odvozeno z přídavného jména bílý, platí pro příjmení Bíl, Bíla, Bílko, Bílik, Bilík a další.
Příjmení Krejčiřík je odvozeno z apelativa krejčí, původně obchodník se suknem (krájel je z kusu), platí též pro příjmení Krejča, Krejčin, Krejčok, Krejčovský a další.
(Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 978-80-86781-14-3)
Příjmení Redek se v nám dostupných příručkách o původu příjmení nenachází. Zahraniční portál Forebears eviduje databázi příjmení z celého světa. U příjmení Redek lokalizuje jeho nejčastější výskyt v Polsku, možná že půjde o příjmení polského původu: https://forebears.io/surnames/redek.
Četnost výskytu těchto příjmení dle statistik Ministerstva vnitra ČR k roku 2016:
Bílík: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/B%C3%ADl%C3%ADk/hustota/
Krejčiřík: https://www.kdejsme.cz/[…]/
Redek: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Redek/hustota/
Můžete případně zkusit kontaktovat také tvůrce pořadu Českého rozhlasu, který se ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český AV ČR věnuje tématice původu příjmení a nabízí tuto možnost. Odkaz na kontakt naleznete zde: https://dvojka.rozhlas.cz/[…]/o-poradu.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu