Příjmení Ryman
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych znala původ příjmení Ryman.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Ryman/- ová se nám bohužel nepodařilo vyhledat v nám dostupných zdrojích, zabývajících se původem a vznikem příjmení u nás.  Ale našli jsme příjmení podobná, která vznikla z osobních jmen Remund, Rymont, Raimund = staroněmecky moudrý ochránce. Domníváme se, že by toto příjmení mohlo mít stejný základ. Jedná se ovšem pouze o naši domněnku. Se svým dotazem se však můžete také obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html, kde by Vám odborníci na český jazyk měli podat kompetentnější odpověď.
Pokud by Vás zajímali i statistické údaje o tomto příjmení, najdete je např. na těchto stránkách:
* www.nasejmena.cz
* www.kdejsme.cz
* či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx
Použité zdroje
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1.vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
24.11.2015 12:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu