příjmení Resler a Mohorita
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla význam příjmení Resler a Mohorita, bohužel jej nemohu nikde vyhledat. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
velice se omlouváme, ale bohužel se nám nepodařilo vyhledat příjmení Mohorita/- ová v žádných nám dostupných zdrojích, zabývajících se původem a významem příjmení. Se svým dotazem se ale také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám odborníci na český jazyk měli pravděpodobně poskytnout uspokojivější odpověď. Bohužel jsou však jejich služby placené.
Pro zajímavost alespoň uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 8 mužů s příjmením Mohorita (s věkovým průměrem 50 let) a 9 žen s příjmením Mohoritová (s věkovým průměrem 39 let). Tito žili na konci roku 2013 v Praze, Hradci Králové či Světlé nad Sázavou. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
A příjmení Resler/ - ová patří do skupiny příjmení, která vznikla nejspíše z osobního jména Andres, lidově německy Andreas. (Česká podoba = Ondřej = statný, mužný, odvážný).
Pro zajímavost opět uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 164 mužů s příjmením Resler (s věkovým průměrem 39 let) a 147 žen s příjmením Reslerová (s věkovým průměrem 43 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji v Laškrouně, Praze či Hradci Králové. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat opět na výše zmíněných stránkách.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1.vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4. přepracované a dopl. vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
04.11.2014 10:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu