Příjmení Huptych
Text dotazu
Dobrý den
nemohu se dopátrat významu příjmení Huptych, můžete mi prosím poradit?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Huptych jsme nalezli pouze v jedné knize, a to v publikaci Naše příjmení od Antonína Kotíka.
Zde odkazuje příjmení Huptych na příjmení Houpa, které patří mezi příjmení, která znamenají nějakou činnost. Dále dělí autor tato příjmení podle koncovek, v tomto případě se tedy jedná o koncovku -a (ja, e). Blíže se bohužel k příjmení nevyjadřuje.
Pokud byste potřebovala podrobnější výklad, zkuste se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html), kde by Vám odborníci snad měli podat přesnější informace.
Statistiky četnosti výskytu příjmení u nás poté naleznete na webových stránkách http://www.kdejsme.cz/ nebo http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php
Použité zdroje
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
11.01.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu