příjmení Prepsl
Text dotazu
Dobrý den. Jaký je původ příjmení Prepsl? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Prepsl není bohužel uvedeno v žádné z publikací, které máme k dispozici (jejich přehled v závěru odpovědi). Nejblíže znějící příjmení je  Presl, Pressl,, které je odvozeno z německé nářeční podoby místního jména Vratislav, německy Breslau.
Doporučujeme Vám se s dotazem obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR ((http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/).
Pro zajímavost Vám uvádíme statistiky četnosti výskytu příjmení Prepsl dle stránek www.kdejsme.cz/ www.nasejmena.cz. V České republice je evidováno cca 33 mužů a 37 žen s tímto příjmením, a to především v Praze a Roudnici nad Labem.
Použitá literatura:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.06.2014 09:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu