Příjmení Pliml
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych zjistit původ příjmení Pliml, jeho historii. Poslední známý náš předek žil ve Strašicích, Vincenc Pliml, narozen 11.10.1872. Jeho otec byl František Pliml a jeho otec Jan Pliml. Hledám dále informace o tomto Františkovi a Janovi, kde žili (zřejmě Dobřív u Strašic), data narození a úmrtí.
Děkuji
Odpověď
Na základě informace z níže uvedených zdrojů příjmení Pliml pochází z německého Blümel = kvítek
Zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 3. Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s. ISBN 978-80-86781-14-3. (heslo Pliml z něm. Blümel = kvítek, s. 142)
signatura SVK PK: 31B6451
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 2. svazek. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 242 s. ISBN 80-7044-212-3. ( Pliml/Blíml v. Blümel, s. 90)
signatura SVK PK: 392A25936-2
NAUMANN, Horst. Familiennamenbuch. Leipzig: VEB Bibliographisches Institut, ©1987. 328 s. ISBN 3-323-00089-7. (s. 70)
signatura SVK PK: 31A34939
K  poznání historie Vašeho rodu jsme v dostupných zdrojích SVK PK nedohledali relevantní informace, doporučujeme kontaktovat archivy:
Státní oblastní archiv v Plzni
Sedláčkova 44
306 12 Plzeň
www.soaplzen.cz
Další informace pro genealogy dostupné např. z:
http://www.wikitree.com/genealogy
http://xtree.cz/seznamy.php
Použité zdroje
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1. svazek. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 359 s. Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica; sv. 34. ISBN 80-7044-212-3.
392A25936-1
signatura SVK PK: 392A25936-2
ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. II. svazek, M-Ž. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. s. 1048-2188. ISBN 80-7277-058-6.
Signatura: 32A10706-2
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: AZ KORT, 2008. 249 s. ISBN 80-238-8173-6.
signatura 31A95208
KOHLHEIM, Rosa a KOHLHEIM, Volker. Duden Familiennamen: Herkunft und Bedeutung. Mannheim: Dudenverlag, ©2005. 960 s. ISBN 3-411-70852-2.
signatura SVK PK 31B25417
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 3. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
signatura SVK PK 31B2576-3
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
signatura SVK PK 31A97306
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení / Díl 2., jména na 251.-501. místě, Adam-Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
signatura SVK PK 31B2576-2
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 3. Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s. ISBN 978-80-86781-14-3. (heslo Pliml z něm. Blümel = kvítek, s. 142)
signatura SVK PK: 31B6451
signatura SVK PK: 31A34939
PAČIC, Jan a KOLLÁR, Ján, ed. Gmenoslow, čili, Slownjk osobných gmen rozličných kmenu a nářečj národu slawenského sebraný od Jana Pačice, rozmnožený, saustwený, latinským pjsmem a poznamenánjmi opatřený od Jana Kollára. W Budjne: J. Milowuk, 1828. 113 s.
signatura 8D782
SVOBODA, Jan. Staročeská osobní jména a naše příjmení. 1. vyd. Praha: ČSAV, 1964. 317, [1] s.
signatura SVK PK 150121
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
13.08.2015 12:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu