Příjmení Pavlas
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych moc poprosit o vysvětlení původu příjemní Cepl nebo Pavlas
(příjmení Pavlas zřejmě pochází z Polska, či našeho severního
pohraničí, ale nevím to jistě) . Také bych se chtěla zeptat, jestli se
dá například i v knihovnách dohledat původ rodu (popřípadě, kde jinde
by se dohledat dal, kromě matrik). Bylo by možné najít své předky
třeba i ze středověku, či období ještě vzdálenějšího?
Předem děkuji.
Odpověď
Dobré odpoledne,
podařil se mi nalézt význam příjmení Pavlas, cituji:
"Pavel - česká podoba osobního jména vzniklá z latinského Paulus = malý."
Dále jsou uvedené nejrůznější variace příjmení Pavel, mezi nimiž
figuruje i Pavlas.
Zdroj:
Moldanová, Dobrava, 1936-. Naše příjmení. Dobrava Moldanová. 1. vyd.
Praha : Mladá fronta, 1983. 289 s. (Malé encyklopedie).
Význam příjmení Cepl již byl jednou službou Ptejte se knihovny zodpovězen:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/vyznam-a-vznik-prijmeni-cepl
Co se týče Vašich dalších dotazů, doporučuji s nimi navštívit některý
z archivů, kde je jistě relevantně zodpoví.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Datum zadání dotazu
20.08.2012 11:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu