Příjmení Patka
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě jak vzniklo příjmení Patka/Patková.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Patka má velmi zajímavý původ. Je jedním z odvozených příjmení od příjm. Paták, které je doloženo již v roce 1369 a pochází z apelativa paták= pět grošů; hrnec na pět žejdlíků; nástroj na strouhání pat u dřeváků. Zároveň je také jazykovědci zmiňována varianta původu ze slovesa "pátat se" = lísat se. Obdobně byla odvozeno příjmení Pátík.
Pokud by Vás zajímaly také statistiky četnosti výskytu příjmení v České republice, věkový průměr či lokální zastoupení mužů a žen, doporučujeme stránky http://www.kdejsme.cz/ nebo http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php.
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
24.06.2015 15:40
Irena píše:
Pondělí 20.02.2023 19:59
Dobrý den,
zajímal by mě původ příjmení Mrtvý.
Děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 23.02.2023 09:32
Dobrý den, doložit původ příjmení Mrtvý se nám nepodařilo. Je to sice zvláštní, slovo celkem běžné,...
K výkladu původu příjmení používáme nejčastěji příručku Dobravy Moldanové Naše příjmení (Praha: Agentura Pankrác, 2019), toto příjmení tam zastoupeno není.
V publikaci Naše příjmení autora A. Kotíka je toto příjmení uvedeno mezi příjmeními vzniklými podle "vlastností duševních".
Mohlo ale vzniknout překladem z německého příjmení Todt - středněhornoněmecké příd. jméno tot = mrtvý, smrt; doložit bohužel nemůžeme.
Pro zajímavost příjmení Smrt zastoupeno ve zmiňované příručce je (z obecného jména smrt, přeneseně kostlivec, přezdívka hubeného člověka).
Zdroje:
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894, s. 58. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:4a21428b-8e88-4c98-b231-6be6c3f21433
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. [1a]. ISBN 978-80-86781-14-3. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:a6e80840-4016-11e4-bc3a-005056827e51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu