příjmení Paclík
Text dotazu
význam příjmení Paclík
Odpověď
Dobrý den,
titul “Naše příjmení“ uvádí, že příjmení Paclík je počeštěná zdrobnělina odvozená z osobního jména Pác. Význam osobního jména Pác (v obecném smyslu) je vysvětlován jako apelativum (tj. slovo obecného významu) „pác, pac, bac“, z německého Batzen, tj. čtyřkrejcar, čtyrák.
„Das kostet einen schönen , einen ganzen Batzen Geld.“ To stojí pěkné peníze, (hovor.) to je hodně mastné.
“Das ist keinen Batzen wert.“ To nestojí za zlámanou grešli.
Pacy byly stříbrné drobné peníze užívané ve Švýcarsku a jižním Německu. Raženy prý byly prvně koncem 15. století městem Bernem s bernským znakem - medvědem. Do poloviny 19. století byl „batz“ ve Švýcarsku desetinou franku. Český pac měl 4 krejcary.
Dle statistiky četnosti příjmení Ministerstva vnitra ČR je příjmení Paclík 6228. a Paclíková 6754. nejfrekventovanějším u nás. Ke dni 1. března 2013 žilo v České republice celkem 747 nositelů tohoto příjmení, z toho 360 žen a 387 mužů.
Děkujeme za Váš zájem o službu Ptejte se knihovny.
Knihovna AV ČR, v. v. i.
Použité zdroje:
1) MOLDÁNOVÁ, Doubrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
2) Německo-český slovník. Za vedení a redakce Hugo Siebenscheina zprac. [kol.]. 1. vyd. Praha : SPN, 1964.
3) Ottův slovník naučný : illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. Praha : J. Otto, 1888-1909 (díl 19. P-Pohoř. 1902).
4) Statistika "četnost všech příjmení"; Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
17.12.2014 11:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu