příjmení Novák, Říha, Šlechta
Text dotazu
Dobrý den,
jaký je původ a význam příjmení Novák, Říha a Šlechta?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Příjmení Novák
= nejčastější české příjmení
= nový usedlík, nový soused, švec šijící jen novou obuv
Zdroj: MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.) Dle Vladimíra Matese: příjmení novák řadí profesor Šmilauer do kategorie "podle půvosu". Možná bychom však měli napsat "podle nepůvodu" ... Ovšem část Nováků, jak uvidíme dostala také jméno podle "stavu a zaměstnání" a někteří snad i "podle dějů". Podívejme se podrobněji, jaké motivy vedly k tomu, že Novák je v Čechách i celostátně zcela suverénně nejrozšířenější příjmení. Nejvíce předků Nováků dostalo své jméno proto, že... měli určité zpoždění. Přišli do lokality již dříve osídlené. Nebyli tedy starousedlíky, zakladateli, gründery či pionýry, ale lidmi novými, Novotnými, novotníky, nováky. Že se na ně zpočátku domácí dívali nedůvěřivě, o tom svědčí snad i samo jméno. Rozhodně můžeme tento málo přátelský poměr vycítit i z dalších pojmů, jako cizák, přistěhovalec, přivandrovalec nebo z nového formálně neutrálního, ale značně obrazného výrazu s citovým nábojem pro lidi tohoto druhu - z výrazu náplava Kromě výše uvedených výrazů z Moldánové Mates ještě doplňuje:
= znamenal rovněž zlepšovatel, novátor
= synonymum pro novotu, novotáře, pokrokáře, člověka, jenž se chytá nových poznatků a snaží se je uplatnit
Zdroj: Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
■2011: Počet výskytů příjmení "Novák" v roce 2011: 34218 v celé České republice
Zdroj: http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Nov%C3%A1k/hustota/
Příjmení Říha (převzata odpověď k dotazu Ptejte se knihovny) dle knihy "Naše příjmení" bylo příjmení Říha odvozeno z osobního jména Řehoř. Jedná se o českou variantu latinského jména Grégorios a znamená "bdělý, ostražitý." Dle statistik Ministerstva vnitra ČR žilo ke dni 15.7.2009 v České republice 5587 mužů a 5848 žen s příjmením Říha/Říhová, čímž se řadí na 58. místo nejpoužívanější jmen u nás.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx
■2011: Počet výskytů příjmení "Říha" v roce 2011: 5592 v celé České republice
Zdroj: http://www.kdejsme.cz/prijmeni/%C5%98%C3%ADha/hustota/
Příjmení Šlechta
= 1395 Mikeš zvaný Šlechta, měštěnín Nového Města pražského; stč. A šlechta = šlechtic; z přídavného jména šlechetný, šlechtický
Zdroj: MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
■2011: Počet výskytů příjmení "Šlechta" v roce 2011: 1008 v celé České republice
Zdroj: http://www.kdejsme.cz/prijmeni/%C5%A0lechta/hustota/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.04.2013 13:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu