příjmení Novák/ Nováková
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jaký původ má přijmění Novák/Nováková. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
k příjmení Novák uvádí kniha Jména tajemství zbavená následující vysvětlení původu vzniku:
"Příjmení Novák řadí prof. Šmilauer do kategorie "podle původu". Možná bychom však měli napsat "podle nepůvodu"...Ovšem část Nováků,  jak uvidíme, dostala také jméno "podle stavu a zaměstnání" a někteří snad i "podle dějů". (...)  Nejvíce předků dnešních Nováků dostalo své jméno proto, že ...měli určité zpoždění. Přišli do lokality již dříve osídlen. Nebyli tedy starousedlíky, zakladateli, gründery či pionýry, ale lidmi novými , novotnými, novotníky, nováky. (...) Byli to i lidé obrácení na novou víru (český bratr přestoupil na katolictví, žid se nechal pokřtít apod.). Novákem nazývali také ševce, který dělal výhradně nové boty a odmítal spravovat sedlákům jejich škorně či postole. Totéž se týkalo krejčího, jenž pracoval výhradně s novými látkami... Novák znamenal rovněž zlepšovatele či novátora. A nechápal se ve své době nijak hanlivě. "...kterážto (zařízení) skrze nováky vtipněji bývají vylepšovány." Novák byl i synonymem pro novotu, novotáře, pokrokáře, člověka, jenž se chytá nových poznatků a snaží se je uplatnit."
V roce 2012 žilo v České republice dle serveru "Naše jména" 34013  mužů a  35116 žen s příjmením Novák/Nováková, informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz .
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
04.06.2013 13:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu