Příjmení Morávek
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o informace jaké osoby s příjmení Morávek se vyskytují v obci Čečovice (Plzeňský kraj) - původně Zelenohorské panství v Berní rule 1654 a v Soupisu poddaných podle víry 1651?
Ještě bych chtěla vědět, kde bych mohla do těchto dvou knih nahlédnout. jsem z Plzně-jihu.
Předem Vám děkuji za odpověď
Marie Janochová
Odpověď
Dobrý den,
osobu s příjmením Morávek v Čečovicích jsme našli pouze v Berní rule. Soupis poddaných podle víry neeviduje ani obec Čečovice ani soudní okres Nepomuk a ani panství Zelená Hora. V Berní rule se dočtete:
* Morávek Vavřinec - kraj Plzeňsko - List II - díl 367 - obec Čečovice - soudní okres Nepomuk - panství Zelená Hora - pohořelí (vlastnil 54 rolí). Tuto informaci najdete na straně 470 ve zdroji: ČADKOVÁ, Iva a Magda ZAHRADNÍKOVÁ. Berní rula. 24, Kraj Plzeňský. Praha: Státní ústřední archiv, 2002, 445 - 729. ISBN 80-85475-88-X. Jelikož píšete, že pocházíte z Plzně, tak využijte možnost nahlédnout do knihy v SVK Plzeň. Odkaz do katalogu knihovny přikládáme: https://aleph22.svkpl.cz/F?func=direct&doc_number=000157697&local_base=PNA01&format=999
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.08.2017 09:31
Irena píše:
Pondělí 25.03.2024 16:50
Dobrý den,hledám informace o dědovi Václava Morávka nar.9.4.1909 Dolní Rovenč.116 okr.Pardubice.Jsem z Litvínova a také jestli jde zjistit informace o jeho předcích.Předem děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 27.03.2024 12:05
Dobrý den,
v rámci naší služby Vám můžeme nabídnout výsledky hledání v literatuře a dalších informačních zdrojích, odbornou genealogickou službu Vám poskytne genealog. Ověřit, zda již nějaký profesionální či amatérský genealog nezpracovával linii Vašeho rodu, je možné v databázi MyHeritage (https://www.myheritage.cz/). Ve zkušební verzi je přístup na určitý počet dní zdarma, poté je již přístup placený. Popřípadě můžete využít licencovanou verzi databáze MyHeritage určenou pro knihovny. Podmínkou je pouze platný čtenářský průkaz knihovny, která databázi zpřístupňuje.
Když se do pátrání po předcích pustíte sama, užitečné Vám budou informace a odkazy dostupné na stránkách České genealogické společnosti (http://www.genealogie.cz/genealogie/). Dále doporučujeme obrátit se na příslušný archiv (archiv obce Dolní Roveň se nachází ve Státním okresním archivu Pardubic, viz https://aron.vychodoceskear[…]fb09-4ead-8977-c0852bf645e5) a prohledat související matriční knihy, ohlašovací knihy či další dokumenty. Přínosné mohou být též osobní archivy rodinných příslušníků nebo regionálních publikace (publikace o dané obci).
V nám dostupných zdrojích jsme nalezli osoby se jménem „Václav Morávek“ pouze v generálním rejstříku berních rul (rejstříky vycházející z dat k roku 1654), a to geograficky nejblíže Vámi uvedené lokalitě V. Morávka z Dolní Sloupnice u Litomyšle a V. Morávka z Trojovic u Chrudimi. O příbuzenském vztahu těchto osob s Vaším dědem (nar. 1909) se lze samozřejmě pouze dohadovat.
Zdroje:
ČERVENÝ, Václav a Jarmila ČERVENÁ. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. Praha: Libri, 2003. sv. 2, s. 1176.
https://www.nasejmena.cz/nj[…]&typ=prijmeni&rel=1
Dotaz „Pátrání po příbuzných“ [15. 5. 2023]. In: Národní knihovna ČR. Ptejte se knihovny. Online. 2024. Dostupné z: https://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/patrani-po-pribuznych [cit. 27. 3. 2024].
Státní oblastní archiv v Hradci Králové. Státní okresní archiv Pardubice. Online. 2024. Dostupné z: https://vychodoceskearchivy.cz/[…]/ [cit. 26. 3. 2024]
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu