příjmení Mazal
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě původ příjmení Mazal. Je nějaká pravděpodobnost, že je odvozeno od slovesa mazat? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
ano, příjmení Mazal/-ová patří podle knihy "Naše příjmení" od Moldanové, D. mezi skupinu příjmení, která vznikla ze slovesa mazat či případně z apelativa mazáč = vymazával hlínou stropy a podlahy.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v ČR 631 mužů s příjmením Mazal (s věkovým průměrem 42 let) a 679 žen s příjmením Mazalová (s věkovým průměrem 45 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji v Brně či Boskovicích. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* http://www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
24.02.2015 09:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu