Příjmení Mareth
Text dotazu
Dobrý den , rád bych se dozvěděl původ příjmení Mareth, Děkuji za odpověd
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Mareth se nám bohužel nepodařilo dohledat.
Příjmení která se budou tomu Vašemu alespoň trochu podobat jsme hledali mimo jiné v knize Dobravy Moldanové a nalezli jsme následující informace:
* „Marha – z něm. osobního jména Marhold, Margold: mark = pomezí a walt = síla, vláda; Marhan, Marhánek, Marhol (-ol patrně zjednodušená příp – old).“
V knize Německá příjmení u Čechů je lingvisticky nejblíže příjmení Marhold, které se nachází v podkapitole Příjmení z jednotlivých zdomácnělých křestních jmen německého původu a z jejich odvozenin:
*“Marhold: Marhold, Marold, Marhout, Marhaul, Marhol, Marhul, Marhule?, Marhula? (či spíše „meruňka“?, Marhautová (nebo spíš „kobylí hlava“?). S velkou výhradou sem můžeme zařadit: Merold, Merhulík, Merhout, Merhaut (či spíš „kobylí hlava“?), Merha.“
Dle statistik je mužů a žen s příjmením Mareth/Marethová v ČR 150 a nejhustější je výskyt tohoto příjmení v okrese Vítkov.
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Mareth%20-%20Marethov%C3%A1/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.04.2016 08:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu