příjmení Májek
Text dotazu
Dobrý den, prosím o sdělení, zda je možnost zjistit původ a význam příjmení MÁJEK.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Májek/-ová vzniklo z apelativa májek = větvemi maskovaný člun k lovu kachen.
Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 123 mužů s příjmením Májek (s věkovým průměrem 43 let) a 117 žen s příjmením Májková (s věkovým průměrem 42 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji v Brně či v Bučovicích . Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.07.2014 09:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu