příjmení Lanšperk
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, jak vzniklo příjmení Lanšperk a zda se může jednat o nějaký šlechtický rod.
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
existuje hrad a část obce s názvem Lanšperk (blízko Ústí nad Orlicí). Ovšem v tomto případě nevznikl název hradu podle jména šlechtického rodu, ale podle kopce, kde byl tento hrad vystavěn. V němčině zní název Landesberg, což v doslovném překladu znamená „zemská hora“, tedy místo, země, která je majetkem panovníka, byla tedy v držení krále, ne nějakého šlechtického rodu téhož jména. Je tedy možné, že jméno Lanšperk vzniklo odvozením z místního názvu Lanšperk (Landesberg).
Ani v jednom z dílů Lexikonu české šlechty (1-3) se jméno Lanšperk nevyskytuje. Ani v jiných zdrojích se nám šlechtický rod s tímto názvem nepodařilo najít.
Podle internetové stránky Kde jsme žije v České republice 44 lidí s příjmením Lanšperk.
Děkujeme za dotaz
S pozdravem
Knihovna AV ČR, v. v. i.
Zdroje:
http://www.dolnidobrouc.cz/cz/obec-dolni-dobrouc/o-obci/lansperk/
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Lan%C5%A1perk/
HALADA, Jan. Lexikon české šlechty: erby, fakta, osobnosti, sídla a zajímavost 1. 1. vyd. Praha: Akropolis, 1992, 197 s.
HALADA, Jan. Lexikon české šlechty: erby, fakta, osobnosti, sídla a zajímavosti 2. 1. vyd. Praha: Akropolis, 1993, 189 s. ISBN 80-85770-04-0.
HALADA, Jan. Lexikon české šlechty: erby, fakta, osobnosti, sídla a zajímavosti 3. 1. vyd. Praha: Akropolis, 1994, 237 s., il. ISBN 80-85770-12-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
17.12.2014 12:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu