Příjmení Krpálek
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o význam příjmení Krpálek/Krpálková.
Odpověď
Dobrý den,
původ jména Krpálek jsme nalezli popsaný v několika publikacích. Zdá se, že jeho původ může být různý (viz níže).
„Z krb během času výslovnost' udělala grb, hrb; krbla, krblík sluje člověk zvláště stářím zhrblý; Venkrbec — člověk ven vykřivený (do oblouku). Že jména Krpen, Krpal. Krpata sem patří, svědčí jméno obecné krpaslík, jež obyčejně zní trpaslík. Trpálek jest též jen krpálek; v Kottově slovníku s. v. trpálek — věc nevyvinutá, tedy zakrnělá.“
Zdroj: KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897. s. 43. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:459ed3f0-fddf-11e6-8830-005056827e51
Krpal přič. sl. krpat = na Brněnsku loudavě pracovat; Krpálek
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Mladá fronta, 1983. s. 116. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:c0d1d360-9f55-11e3-8b69-005056825209
Krpal - přič. sl. krpat = stč. šít boty; označení ševče příštipkáře; Krpač, Krpálek, Krpata, Krpela, Krpelan, Krpelík, Krpeš, Krpou
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. s. 96. ISBN 80-86781-03-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:1fd451a0-d471-11e6-b3b6-005056825209
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
01.03.2021 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu