příjmení Křenek
Text dotazu
Prosím o původ příjmení Křenek. Lze usuzovat, že má pouze jeden místní původ (podle http://www.kdejsme.cz/ nejvíce na Valašsku), nebo je zdrojů více - např. obec Křenek ve SČ. Nepomohlo mi ani http://genealogy.vasut.eu/[…]/zpravodaj-vasut-valasskerody.pdf
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
podle knihy "Naše příjmení" jsou jména Křen a jemu příbuzná jména Křena a Křenek odvozena od názvu zeleniny se štiplavou chutí, tj. křenu. Od místních jmen Křenice, Křenové, Křenovice atd. jsou pak odvozena příjmení Křenecký nebo Křenovský.
Kniha "Jména tajemství zbavená" uvádí, že příjmení Křenek je "staré české, spíše zdůrazněme slovanské, jméno. Nejen ve svém základním tvaru Křen, jemuž předcházela podoba Chřen a ještě dřívější Chřěn, ale v dnešní zdrobnělé formě. V ztv. Regestech, výtazích z nejstarších listiin, můžeme narazit na záznam z r. 1295, v němž figuruje jistý Crzenek (Křenek!) de Ulrichov.... Osoba, která dostala přídomek Křen, popřípadě Křenek, musela být  osobou ráznou, nebojácnou".  Příjmení Křenek je odvozeno od základní jména Křen a znamená malý (menší či mladší) Křen.
použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. s. 97. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. II. díl.  Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. s. 169-170. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená.  Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. s. 16. ISBN 80-86328-10-4.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.02.2015 10:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu