Příjmení Kovář a Hanáček
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych zjistit, odkud vlastně pochází moje jméno - Kovářová a jméno mojí babičky- Hanáčková. Mohli by jste mi s tím pomoci? Předem děkuji za Váš e-mail.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení  Kovář patří mezi příjmení, která byla odvozena z názvu zaměstnaní, konkrétně od povolání kováře. Jedná se o poměrně hojně používané příjmení, které patří mezi sto nejčastějších příjmení u nás.
Druhé Vámi uvedené příjmení Hanáček vzniklo jako označení člověka z Hané.
V roce 2014 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 7021 mužů a 7163  žen s příjmením Kovář/Kovářová a 796 mužů a 891  žen s příjmením Hanáček/Hanáčková.  Podrobnější informace o výskytu těchto jmen na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz .
Použité zdroje
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.09.2015 13:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu