příjmení "Koranda"
Text dotazu
Vážení,
rád bych se Vás zeptal, jaký je původ příjmení "Koranda". Z jakého slova je odvozeno a odkud pravděpodobně pochází, zda se jedná o české příjmení, nebo o příjmení cizí.
Slyšel jsem, že by se mohlo jednat o slovo odvozené ze slova "okorat, okorávat", ale tuto informaci nemám ničím podloženou.
Odpověď
Vážený pane Korando,
příjmení Koranda/-ová mohlo vzniknout podle knihy Moldanové, D. "Naše příjmení" několika způsoby.
1. Z osobního jména Kornel (které pochází z latinského jména Cornelius = pevný, vytrvalý).
2. Z osobního jména Konrád ( = jméno německého původu; vzniklo ze staroněmeckého Kuonrat. Což v překladu znamená smělý, odvážný rádce. U nás bylo toto jméno užíváno již od středověku.
3. A dále mohlo někde také skutečně vzniknout i ze slovesa korat, tedy tvrdnout na povrchu.
Pro zajímavost také uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo v roce 2012 v České republice 650 mužů s příjmením Koranda (s věkovým průměrem 41 let) a 659 žen s příjmením Korandová (s věkovým průměrem 45 let). Tito žili na konci roku nejčastěji v Jindřichově Hradci, Plzni či Praze.
V případě zájmu je možné další statistické údaje dohledat např. na zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo na stránkách ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Bohužel naše služba má možnost dohledávat pouze původ příjmení a jmen z lingvistického hlediska, pokud by Vás zajímalo, odkud skutečně pochází přímo Vaše příjmení (Vaši předkové), je nutné vydat se do archivů a bádat v nich.
Příjmení vznikala v průběhu několika staletí, tedy od 14. do 18. století. Neměnnost příjmení byla uzákoněna až dekretem Josefa II. v roce 1786. Před tímto datem mohlo docházet k různým pravopisným i jazykovým proměnám příjmení. Konkrétní podoby a historii používání uvedeného příjmení ve Vašem rodě je možné ozřejmit pouze genealogickým výzkumem Vaší rodové linie.
Jak přesně při genealogickém pátrání postupovat Vám mohou poradit následující publikace a zdroje:
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen. Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Popřípadě je možné nechat si rodokmen zpracovat profesionálními genealogy.
Zdroje:
* http://www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude Vaše dítě jmenovat? 4. přepracované a dopl. vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Archeologický ústav AV ČR, Praha
Datum zadání dotazu
21.06.2013 12:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu