příjmení Klimeš
Text dotazu
Dobrý den chtěl bych se dovědět původ a význam příjmení jména Klimeš.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Klimeš/-ová vznikolo z osobního jména Kliment = slovenská obdoba osobního jména Klement. Jméno Klement pak pochází z latinského jména Clemens = vlídný, laskavý, milostivý.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v ČR 3100 mužů s příjmením Klimeš (s věkovým průměrem 41 let) a 3338 žen s příjmením Klimešová (s věkovým průměrem 44 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji v Brně, Praze či Českých Budšjovicích. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.01.2015 14:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu