Příjmení Kinzler
Text dotazu
Dobrý večer,
chtěla bych Vás poprosit, zda by jste mi pomohl osvětlit původ a význam mého rodného příjmení Kinzlerová, je to vzácně rozšířené po ČR a můj děd se kdysi pomocí jednoho známého matrikáře dozvěděl, že příjmení Kinzler má snad německý (šlechtický) původ s významem "moudrý rádce" či "kancléř". Vím jen, že otec měl opravdu šlechtické předky, kteří přišli z Německa a jejich kořeny tady v ČR sahají asi až do počátku 17.st.. Budu moc ráda za váš výklad. Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kinzler, Kinzlerová vzniklo nejspíš z osobního jména Künzel, zdrobnělina osobního jména Kunz z Kunrad - viz Konrád (něm. osobní jméno, z kůoni = odvážný, rát = rádce); viz Kyncl, Kinc, Kincel, Kincler,...
Čerpáno z: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
Antonín Kotík,  který se také ve své knize zabýval vznikem a výskytem jmen,  příjmení Kinzler ani jemu podobné neuvádí. Je totiž zřejmé, že se nejedná v této podobě o příjmení běžné ani v Čechách ani v Německu a to ani v dobách dávnějších.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení.  Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
URI: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/20577764
Pátrat po svých předcích ale musíte sama v archivech, matrikách, kronikách obcí, které se vážou k Vašemu příjmení, rodinných dokumentech, mezi příbuznými apod.; tady Vám knihovna nemůže pomoci.
Podle knihy BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E.Purkyně, 1998. vzniklo příjmení z germánských hypokoristik, podobně jako Kinčler, Künstlinger,...(künstler = umělec)
(Hypokoristika - rodinné, přátelské, domácké, mazlivé a intimní podoby osobních jmen, expresivně zabarvená apelativa)
Mohlo by Vás zajímat:
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Kinzler/
http://www.prijmeni.cz/Kinzler/kraje
http://www.prijmeni.cz/Kinzler/praha
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.05.2015 13:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu