příjmení Jedlan a Žížala
Text dotazu
Poprosím o význam příjmení Jedlan a o příjmení Žížala
Odpověď
Dobrý den,
podle knihy „Naše příjmení“ od Moldanové, D. příjmení Jedlan vzniklo z místního jména Jedlany či také z názvu stromu (Jedle). Přeneseně pak také mohlo mít význam: urostlý muž.
Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 42 mužů s příjmením Jedlan (s věkovým průměrem 40 let) a 49 žen s příjmením Jedlanová (s věkovým průměrem 44 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji v Benešově či v Praze. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
A příjmení Žížala vzniklo z apelativa žížala, staročesky žúžala = nejen dešťovka, ale hmyz, drobní živočichové (srovnání žoužel); přeneseně též = lidská chamraď
Dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 207 mužů s příjmením Jedlan (s věkovým průměrem 43 let) a 228 žen s příjmením Žížalová (s věkovým průměrem 45 let). Tito žili na konci roku 2013 také nejčastěji v Benešově a v Praze. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.10.2014 09:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu