příjmení Hon, Gočaltovský, Kaštyl
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych zjistit původ příjmení Hon, Gočaltovský, Kaštyl.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Hon je odvozeno z německého osobního jména Johannes, jehož českou
podobu je jméno Jan. Toto osobní jméno je hebrejského původu (hebr. Jochanán) a znamená "bůh je milostivý", popř. "bohem daný; milostivý dar boží".
Příjmení Gočaltovský a Kaštyl nejsou bohužel v publikacích, které máme k
dispozici, uvedeny. S dotazem se můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu
pro jazyk český AV ČR, která je dostupná na adrese
http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/.
Statistiky Minsterstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 402 mužů a 412
žen s příjmením Hon/Honová; 12 mužů a 10 žen s příjmením Gočaltovský/-ová;
104 mužů a 120 žen s příjmením Kaštyl/-ová, viz statistiky na stránkách portálu Kde Jsme https://www.kdejsme.cz/
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 228 s.
ISBN 80-86781-03-8.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. Praha: Jan Kotík, 1897. 288 s.
Kniha je dostupná v rámci digitální knihovny Kramerius
(http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do).
* MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie 250
nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4
* MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie nejčastějších
příjmení. II. díl. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9
* MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená aneb příjmení pod mikroskopem.
Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.03.2012 12:47
František Kaštyl píše:
Sobota 08.04.2023 14:37
Jméno Kaštyl pocházi od specialistů ,kteří byli pozvání z Kastilie na zřízení vodovodních instalací na zámek Plumlov koncem 17.století.Těm,kteří tady po instalaci zůstali se říkalo Kastilci.Z toho pak jméno Kastil,pak Kaštil a z toho vzniklo pak Kaštyl.V současnosti existují jména Kaštil i Kaštyl.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu