Příjmení Gruner
Text dotazu
Odkud pochází příjmení Gruner?
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy Dobravy  Moldanové Naše příjmení jsou příjmení Gruner, Grüner a Gryner odvozena od místního jména Grün.
•         KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
V knize Německá příjmení u Čechů jsme v podkapitole Příjmení z místních jmen na území Saska (a Horní Lužice) dohledali, že příjmení Gruna může být odovzeno z místního jména v Sasku.
•         BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
V knize Místní jména v Čechách jsme nalezli hned několik záznamů místního jména Grün a níže uvádíme OCR přepis:
„1. Grün, ves sv. od Aše: 1395 Grunnebey Neitperg, Gradl. ON. I, 108; 1417Grvn, t.; 1555 Dorf zu der Grüne (zuNeuberg und Asch), t.; 1785 Grün,Schaller II, 239.
2. Grün (lid. Greön), ves ve vysoké poloze jjz. od Belova nad Teplou: 1354 Beneda abt zu Tepel verkauft das Dorf die Grüne an Borssen und Slawken von Risenburch, Sedl. z A. tepel.; 1400 villa Grüne, LEr. VI, 129; 1518 ves Grun (k Bečovu), DD. 63/176; 1615 ves Gruenau, pode vsí Gruenau (к Bečovu), DZ. 188 N 14; 1615 ves Grunowa (t.), DD. 53/46; 1785 Grün,Schaller II, 152.
3. Grün, ves ve vysoké poloze (m. o.Lobzy) 4 (J km jv. od Falknova n. Ohří:1352 Münchgrün, z A. mníchov. Gradi.ON. 1, 109; 1523 Grün zum SchlosseElbogen, Sedl. z U. loket.; 1525 Grün zum Königsberger Halsgericht, t.;1553 Grynt a Sswanth, vesnice a dvory(к falknov. zámku), DZ. 11 G 21 ; 1654 ves Grüen, BR. 18/207; 1785 a 1847Grün, Schaller II, 46, a Sommer XV,29.Prvotní jméno Münchgrün vzniklo ze střhn. münch ‘mnich’ a grüen ‘palouk,háj, novina’ a znamenalo ‘mnišský háj’n. ‘mnišská novina’. Gradi. (ON. 1,108) sem kladl (a podle něho i Sedl.v rkp. slov. 1691) doklady pro Nothaftsgrün, jež patří ke jm. Birndorf (v. t.).Gradl však přece (t. 109) připouští možnost, že Nothhaftsgrün = Birndorf. Pro tuto rovnici se vyjadřuje Pelleter v Gesch. v. Falk. I, 53, a Hk. d. poi. Bez. Falkenau r. 1898 s. 119.
4. Grün, víska nad potokem (m. o.V. Šitboř) 11 km vých. od Chebu: 1224 decimas in Grün monii Waldsass.,Gradl. MEgr. č. 162; ок. 1299 Paulsdorfsche Lehen zu Grun, tarnt, č. 512; 1785 Eger: Grün, Schaller II, 217.
5. Grün (lid. off der Grie), ves podle potoka zjz. od Chomutova: 1543 (1490)Mik. z Lobkovic a s Hasištejnu za díl svuoj miti (psáno: mitj) má: w Malkowie, w zasadie, w Grnj- -, DZ. 2 F 5; 1518 Zasada, Grin (к Hasištejnu),DD. 62/397; 1638 zámek Hogkensdorff ( = Ahníkov) .. Blahuniow.., Grinu a Neydörffl, DZ. 146 J 10; 1787Grün, Schaller VII, 163.
6. Grün (okr. Kadaň), v. Hrzín!
7. Grün (okr. Nýrsko), v. jm. Zelená Lhota!
8. Grün, vesnička vedle Vildštejna к jv. : ok. 1299, Lehen des Gotfrid von dem Grünlein, Gradl. ON. I, 108;1395 Grunne bey Weylstein, t.; 1785. Gut Wildstein: Grün, Schaller II, 231.
Místní jméno Grün a jeho složeniny měly původně své uzavřené, určité území: jz. Sasko (Fojtství), Chebsko, Smrčiny a reuské díly Durynska, tedy území kmene a nářečí franského.
Odtud pak bylo od osadníků přenášeno také jinam. To slovo bylo rodu ženského. V jiných krajinách saských bývá za ně slovo Hain ‘háj’ (Th. Arldt,ZONF. 1929 s. 195). Podle výkladu Gradlova (ON. I, 103) die Grün bylo pole udělané z paseky (Reut). V mnoha starých pramenech se prý v názvu téže osady střídá -grün s -reut. Slovo Grün tedy již znamenalo ‘nové pole, novina’.“
•         PROFOUS, Antonín, ŠMILAUER, Vladimír a SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1947-1960. 5 sv.
Snad pro Vás tyto informace budou dostatečně zajímavé.
Pro doplnění dodáváme, že dle statistik je mužů s příjmením Gruner v ČR 33 a žen s příjmením Grunerová 35. Nejhustější je výskyt tohoto příjmení v okrese Broumov, průměrný věk mužů s tímto přímení je 40 a průměrný věk žen 38.
•         http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Gruner/hustota/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.06.2016 08:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu