Příjmení Gerža
Text dotazu
Dobrý den, zajímala by mě historie a význam příjmení Gerža
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Gerža bylo dle knihy "Naše příjmení" odvozeno ze starým pravopisem psaného slova Gerža = zkomoleně Jeřáb (Geržábek = jeřábek).
Příjmení vznikala v průběhu několika staletí, tedy od 14. do 18. století. Neměnnost příjmení byla uzákoněna až dekretem Josefa II. v roce 1786. Před tímto datem mohlo docházet k různým pravopisným i jazykovým proměnám příjmení. Konkrétní podoby a historii používání  uvedeného příjmení ve Vašem rodě  je možné ozřejmit pouze genealogickým výzkumem Vaší rodové linie.
Jak přesně při genealogickém pátrání postupovat Vám mohou poradit následující publikace a zdroje:
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen. Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Popřípadě je možné nechat si rodokmen zpracovat profesionálními genealogy.
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 337 mužů a 331 žen s příjmením Gerža/Geržová. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Naše jména: www.nasejmena.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
24.10.2017 16:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu