Příjmení Gašparík
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě původ jména Gašparík, popř. Gašparyk
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Gašparík/-ová se nám přímo vyhledat nepodařilo, ale našli jsme příjmení Gašper. Domníváme se, že příjmení Gašparík by mohlo spadat také jako příjmení Gašper do kategorie příjmení, která vznikla z osobního jména Kašpar = strážce pokladů.
Pro zajímavost uvádíme ještě, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2014 v ČR 108 mužů s příjmením Gašparík (s věkovým průměrem 40 let) a 120 žen s příjmením Gašparíková (s věkovým průměrem 40 let). Tito žili na konci roku 2014 nejčastěji ve Vrchlabí či v Praze. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Použité zdroje
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.05.2015 10:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu