příjmení Frouz, literatura - příjmení
Text dotazu
Chtela jsem se zeptat kde se dá najít vyznam cizych příjmení popř.co to znamená frouzová/frouz
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď na Váš dotaz. Ve fondu NK ČR se nacházejí různé příručky a slovníky, které se zabývají výkladem příjmení. Ze zahraničních publikací vybíráme několik titulů, další můžete nalézt v elektronickém katalogu NK ČR - bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), do pole předmět zadejte slovo příjmení. Knihy si můžete objednat prostřednictvím báze NKC na základě platného čtenářského průkazu:
VERSTAPPEN, Peter. The Book of Surnames : Origins and Oddites of Popular Names. London : Pelham Books, 1980, 256 s.
signatura: T 096376
MAXIA, Mauro. Dizionario dei cognomi sardo-corsi : frequenze, fonti, etimologia. Cagliari : Condaghes, c2002. 317 s
signatura: T 199776
RöSEL, Hubert. Die Familiennamen von Rettendorf : eine sprachliche und kulturhistorische Untersuchung. Münster : Lit, 1995. xiv, 239 s.
signatura: I 363528 (Narodni konzervacni fond)
BAHLOW, Hans. Niederdeutsches Namenbuch. Walluf bei Wiesbaden : M. Sändig, 1972. 572 s.
signatura: T 040025
Obersächsische Familiennamen. 2 sv. Berlin : Akademie-Verl., 1970-1981.
signatury: Pd 002167/Nr. 25 (sv. 1), Pd 002167/Nr. 33 (sv. 2)
GERGELY, Piroska B. A kalotaszegi magyar osaládnevek rendszertani és funkcionális vizsgálata. Budapest : Akadémiai, 1981. 94 s.
signatura: Pd 001631/Sz. 108
SEIBICKE, Wilfried. Die Personennamen im Deutschen. Berlin : W. de Gruyter, 1982. 227 s.
signatura: K 039729
MAAS, Herbert. Von Abel bis Zwicknagel : Lexikon deutscher Familiennamen. München : Deutscher Taschenbuch Verlag, 1964. 189 s.
signatura: K 041869
NEUMANN, Johann. Tschechische Familiennamen in Wien : eine namenskundliche Dokumentation. Wien : A. Holzhausen, 1977. 288 s.
signatura: T 080064
Gała, Sławomir. Polskie nazwy osobowe z podstawowym -l-/-ł- w części sufiksalnej. Łódż : Uniw. Łódzki, 1985. 460 s.
signatura: Pd 008277/Zesz.10
FEDOSJUK, Jurij Aleksandrovič. Russkije familii : populjarnyj etimologičeskij slovar'. Moskva : Flinta : Nauka, 2002. 237 s.
signatura: G 179775
UNBEGAUN, Boris Ottokar. Russkije familii = Russian surnames. Izd 2-oje, ispravl. Moskva : Progress, c1995. 446 s.
signatura: T 177928
Vámi uváděné příjmení Frouz/Frouzová jsme v dostupných příručkách, které se věnují českým příjmením, nenašli. Podle statistik Ministerstva vnitra není toto příjmení v ČR příliš obvyklé, podle dostupných statistik je v ČR 75 mužů a 93 žen s příjmením Frouz/Frouzová http://www.mvcr.cz/sprava/informat/cetnost/index.html).
Dále bychom Vám oporučili kontovat Jazykovou poradu Ústavu pro český jazyk (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna). Zdrojem informací by mohly být i obdobné jazykové instituce v jednotlivých zemích, které se zabývají i onomastikou (nauka o vlastních jménech), respektive anotropomastikou (nauka o jménech živých bytostí) v dané jazykové oblasti.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
30.11.2007 10:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu