Příjmení Franzki
Text dotazu
Dobrý den, Chtěl bych prosím znát původ příjmení Franzki. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale bohužel se nám nepodařilo dohledat příjmení Franzki/-ová v žádných nám dostupných zdrojích, zabývajících se původem a významem příjmení, pravděpodobně kvůli velmi nízkému počtu osob, které s tímto příjmením v ČR žijí. Se svým dotazem se ale také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám odborníci na český jazyk měli pravděpodobně poskytnout uspokojivější odpověď. Některé jejich služby jsou však placené.
Pro zajímavost uvádíme alespoň, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2014 v ČR 29 mužů s příjmením Franzki (s věkovým průměrem 34 let) a 8 žen s příjmením Franzkiová (s věkovým průměrem 37 let). Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx
Použité zdroje
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1.vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.05.2015 11:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu